Oficiali din Cairo ai Bancii Romano-Egiptene (Misr Romanian Bank, MRB) au confirmat ieri pentru Reuters intentia de vanzare a bancii, mentionand ca pachetul majoritar va fi instrainat pana la sfarsitul anului.

Intentia de vanzare a MRB a fost facuta public pentru "Averea" de oficiali ai BCR vineri. Conform cotidianului egiptean "Al-Gomhuria", banca libaneza BLOM intentioneaza sa cumpere MRB.

"Banque Misr (actionarul majoritar al MRB, cu 33% din actiuni) si alti actionari semnificativi intentioneaza sa vanda pachetul de control al MRB inainte de sfarsitul anului 2005", a declarat pentru Reuters un oficial al Banque Misr.

Acesta a spus ca Banque Misr a discutat neoficial vanzarea pachetului majoritar al MRB, proces ce se afla in prezent intr-o faza incipienta.

Banque Misr, detinuta de statul egiptean, face parte din strategia Egiptului de privatizare a bancilor de stat, proces demarat in 2004 si intarziat cu un an. Vineri, Banque Misr si alti actionari au vandut catre francezii de la Societe Generale o alta subsidiara, Misr International Bank.

BCR intentioneaza sa-si vanda in curand pachetul de 19% pe care il detine la MISR Romanian Bank (Banca Romano - Egipteana, sau MRB), conform declaratiilor anterioare al presedintele executiv al Bancii Comerciale Romane, Nicolae Danila.

Membru in Consiliul Director al MRB, Danila sustine ca interesul investitorilor pentru bancile din Egipt a crescut foarte mult in ultima perioada, iar vanzarea oricarei banci egiptene poate fi un succes.

El a lasat sa se inteleaga ca intreaga MRB va fi vanduta de catre banca-mama Banque Misr, catre o institutie bancara din orientul apropiat, dar nu a exclus nici interesul occidentalilor pentru o astfel de preluare. MRB are trei sucursale in Egipt si patru in Romania.