Grupul rus Gazprom, cel mai mare furnizor mondial de gaz natural, a demarat constructia gazoductului nord-european care urmeaza sa transporte gazul natural rus, via Mare Baltica, spre tarile din Europa Occidentala, a declarat guvernatorul regiunii ruse Leningrad, Valeri Serdiukov, informeaza AFP, citata de Rompres.

"Gazprom a inceput constructia gazoductului nord-european pe teritoriul regiunii Leningrad. Primii 100 de kilometri vor fi construiti pe teren solid in urmatoarele sase luni", a subliniat oficialul rus.

Dupa finalizarea sa gazoductul va deservi Germania, tarile scandinave si Marea Britanie cu gazul natural provenit din zacamantul gazifer Iujno-Ruskoe, din Siberia occidentala.

Gazoductul nord-european urmeaza sa aiba o lungime finala de aproximativ 3.000 de kilometri, dintre care 1.189 de kilometri pe fundul Marii Baltice.

Destinat sa creeze o alternativa la sistemul de transport al gazului natural rusesc prin Ucraina, gigantul Gazprom, in colaborare cu grupul german din domeniul chimiei BASF, intentioneaza sa dea in functiune noul gazoduct nord-european in jurul anului 2010.

La acea data gazoducutul va avea un volum initial de transport de 27 de miliarde de metri cubi de gaz pe an, urmand a ulterior acesta sa creasca la 55 de miliarde de metri cubi de gaz natural pe an.