Tariceanu testeaza astazi terenul in cadrul Aliantei, in vederea realizarii unei remanieri guvernamentale. Declarata cu caracter explorator, reuniunea de astazi ar urma sa stabileasca formula dupa care se va remania Executivul si sa scoata la iveala si citeva nume de potentiali fosti ministri.

Primele discutii despre remaniere vor avea loc astazi la nivelul Aliantei D.A. Surse din cadrul Aliantei sustin ca un subiect in sine va fi algoritmul dupa care se va face remanierea, intrucit viziunile partidelor difera.

PD crede ca schimbarea ar trebui sa aiba loc in conformitate cu ponderea partidelor in guvern, adica trei liberali, doi democrati si cite unul de la PC si UDMR.

PNL, in schimb, nu vrea sa remanieze mai mult de doi ministri din rindurile sale si incearca s-o includa la acest capitol si pe recent demisionata Mona Musca, fapt neacceptat de PD.

Concluziile la nivel de Coalitie vor fi trase abia marti sau miercuri, cind Alianta va discuta si cu PC si UDMR, in principiu dornice sa nu-si remanieze nici un ministru.

Ionut Popescu inlocuit cu un secretar de stat

Conform unor surse din Alianta, in acest moment, singurele certitudini vin dinspre PNL, care ar urma sa-l inlocuiasca pe ministrul Sanatatii, Mircea Cinteza, cu Eugen Nicolaescu. De altfel, intr-un interviu acordat vineri pentru BBC, Nicolaescu recunostea ca numele sau a fost luat in calcul.

„Primul-ministru mi-a facut aceasta propunere cu mai multa vreme in urma si a ramas, deocamdata, aceasta propunere la acest stadiu“, a declarat el.

Liberalii mai au in vedere si schimbarea ministrului Finantelor, Ionut Popescu, cu Sebastian Vladescu. Varianta nu este agreata insa de Traian Basescu care i-ar fi sugerat acest lucru premierului in cadrul unei discutii din cursul week-end-ului trecut.

Sulfina Barbu, salvata de buletinul meteo

La PD, primul sacrificat va fi Ene Dinga, ministrul Integrarii. Alt nume vizat ar fi vicepremierul Gheorghe Seculici.

Surse democrate sustin ca Sulfina Barbu, de la Mediu, aflata initial, in urma evaluarii din partid, pe lista ministrilor mai putin performanti, ar putea scapa. Ar fi inoportuna schimbarea sa in timp ce inundatiile inca mai fac ravagii, apreciaza democratii.

Democrati cu aparare

In ceea ce priveste un eventual schimb de ministere, democratii ar fi dispusi sa revendice Ministerul Apararii. Cit despre cel al Economiei, liderii PD se indoiesc ca Dan Voiculescu va renunta la acest portofoliu si ar putea sa-l solicite numai pentru a forta remanierea ministrului Codrut Seres.

De altfel, inaintea negocierilor propriu-zise, ambele tabere au aruncat in lupta variante vizind adversarul. PNL a dat de inteles ca ar vrea si schimbarea ministrului Transporturilor, Gheorghe Dobre, iar PD a contaatacat, aruncind in balanta numele lui Teodor Atanasiu, de la Aparare.