Peste 200.000 de copii vor intra in clasa I, de astazi in trei saptamini. Scolile de stat, bine cotate, nu mai au locuri, iar la insistentele parintilor, in unele clase sint mai multi boboci decit ar trebui. Scolile particulare mai au locuri, dar preturile pot ajunge pina la 10.000 de euro pe an.

In Bucuresti au fost inscrisi peste 13.000 de copii pentru cele 527 de clase prevazute in planul de scolarizare la unitatile de stat. Insa parintii care nu s-au hotarit sa-si dea copiii la scoala mai au timp sa se decida pina la 12 septembrie, zi in care incepe si scoala.

La stat, parintii platesc optionalele

Pe linga programa scolara obligatorie „nu le oferim nimic in plus, pentru ca inspectoratul scolar nu are bani“, a spus Cornel Sandu, inspector general in judetul Alba.

O singura disciplina optionala este oferita de majoritatea scolilor, iar aceasta este aleasa de invatator. De obicei, se opteaza pentru limba engleza sau pentru informatica.

In unele scoli, comitetul de parinti poate sa hotarasca si alte optionale, insa nu sint gratuite. „Parintii aleg si platesc disciplinele optionale care sint ca niste pregatiri in particular, numai ca sint predate la scoala“, a spus Carmen Tanasescu, inspectorul general scolar din Brasov.

La particulara, clasa are 15 elevi

Parintii care nu sint multumiti de ce le ofera scoala de stat si care inca nu si-au inscris copiii la scoala pot opta pentru invatamintul particular. Astfel, pe linga orarul obligatoriu, scoala particulara le ofera bobocilor si o programa speciala, care poate fi aleasa chiar de parinte.

La particulara, o clasa nu are mai mult de 15 elevi, pentru ca invatatoarea sa poata lucra cu fiecare in parte. Copilul poate sta la scoala sase, opt sau zece ore.

„In acest timp au loc orele de curs, programul de joaca, dupa care isi pregatesc lectiile, supravegheati si indrumati de invatator. Astfel, ei nu mai sint nevoiti sa-si faca temele acasa“, a declarat Paul Stefanescu, director la o scoala particulara din Bucuresti.

Scoala privata, de la 3.000 de euro in sus

Pentru disciplinele optionale au fost angajati oameni de specialiate.

„Tenisul, inotul, muzica, jurnalismul, artele si alte cursuri sint predate de profesori specializati. De exemplu, parintele poate opta intre trei cursuri de dans: dans sportiv, ritmic sau balet, predate de trei profesori de dans“, a spus Andreea Tatu, profesor la o scoala particulara.

Pentru un an de studiu la particulara in Bucuresti, parintii pot scoate din buzunar intre 3.000 si 10.000 de euro. In aceste preturi intra si transportul pina la scoala.

Concurenta la scolile VIP

Aproximativ 30 de scoli din Iasi isi vor deschide portile in septembrie, atit pentru elevii din ciclul primar, cit si pentru cei din ciclul gimnazial.

Parintii cu pretentii vor opta si pentru citeva colegii de prestigiu, printre care Colegiul „National“, Colegiul „C. Negruzzi“ si Liceul de Informatica, unde studiaza copiii politicienilor sau afaceristilor ieseni.

Parintii cu bani isi inscriu copiii, dupa caz, la una dintre cele 20 de unitati particulare de invatamint existente in Iasi. Bineinteles, contra cost, anual fiind scoase din buzunar sume cuprinse intre 12 si 30 de milioane de lei.