Prin Ordinul 143/02.08.2005, publicat in M.O. nr. 746/17.08.2005, Agentia Nationala pentru Intreprinderi Mici si Mijlocii si Cooperatie va aloca, pentru anul bugetar 2005, suma de 500.000 RON, adica 5 miliarde de lei vechi, pentru sustinerea mestesugarilor care-si desfasoara activitatea individual sau organizat, prin intermediul asociatiilor sau al altor organizatii.

Astfel, se are in vedere protejarea meseriilor ce presupun un numar mare de operatii executate manual si relansarea serviciilor si produselor obtinute de mestesugari, in special a celor cu specific traditional, obiecte de arta populara si artizanat, precum si promovarea lor pe pietele nationale si internationale.

Din bugetul de 5 miliarde lei vechi, 4,9 miliarde sunt destinati pentru alocatii financiare mestesugarilor, in timp ce 100 de milioane raman la dispozitia Agentiei pentru activitati de administrare, promovare.

Noiembrie - ultimul termen pentru depunerea cererilor

Cererile pentru alocatii se pot depune inca din data de 19 august, dar datele-limita sunt: 1 noiembrie - pentru depunerea cererii-tip de acord de principiu pentru finantare si 25 noiembrie - pentru depunerea cererii-tip de eliberare a alocatiei financiare nerambursabile.

Agentia este obligata sa analizeze fiecare cerere in termen de 15 zile de la data depunerii, iar solicitantilor selectati le va trimite o notificare in acest sens.

Modelele cererilor se regasesc in anexele actului normativ. Deosebit de important e si faptul ca astfel de alocatii nu pot depasi 25.000 RON pentru fiecare caz in parte si nu pot fi acordate in doi ani consecutivi.

In plus, nu toate cheltuielile pot fi subventionate 100%, in unele cazuri alocatia fiind de 65%, fara TVA inclus.

Valoarea maxima a alocatiei - 25.000 lei noi

Valoarea maxima a alocatiei este de 25.000 RON si se va acorda pentru doar doua tipologii de activitati eligibile: participarea la targuri si expozitii internationale, cu stand propriu, sau in asociere cu agenti economici si pentru achizitionarea de scule si dipozitive, case de marcat, calculatoare si programe.

In cazul participarii la targuri, inclusiv pe plan intern, cheltuielile de cazare si transport sunt subventionate in proportie de 65%, in timp ce taxa de participare, inchirierea si amenajarea acestuia vor fi subventionate 100%, cu conditia ca toate cheltuielile sa se incadreze in baremul de 25.000 RON.

In cazul participarii la targuri si expozitii interne, alocatia nerambursabila este de doar 10.000 RON.

Aceeasi suma se acorda si pentru participarea la cursuri de calificare si specializare, pentru elaborarea si productia de material publicitar, inclusiv CD-uri si pentru realizarea de site-uri pe Internet despre activitatile si produsele solicitantului.

Este obligatoriu ca atat materialele promotionale, cat si site-ul sa fie elaborate cel putin intr-o limba de circulatie internationala.

In toate cazurile, banii se vor deconta doar pe baza de acte justificative legale.