Mai multe site-uri specializate pe sistemele Macintosh au relatat vineri ca sistemul de operare al Apple Computer pentru computerele bazate pe Intel, aflat in prezent in stadiul de dezvoltare, s-a "scurs" pe Internet si a fost crack-uit astfel incat sa ruleze si pe PC-uri.

La inceputul lunii iunie, CEO-ul Apple, Steve Jobs, a anuntat ca, incepand cu 2006, sistemele Macintosh ale companiei vor fi echipate cu procesoare Intel, in locul procesoarelor PowerPC, produse de IBM, cu care sunt echipate modelele actuale.

Apple nu a specificat daca alte sisteme de operare "precum Microsoft Windows" vor putea rula pe noile sisteme bazate pe procesoarele Intel.

Compania a parut mai degraba interesata de impiedicarea rularii propriului sau sistem de operare Mac OS X pe calculatoarele care nu provin de la Apple Computers. Acest obiectiv s-ar putea dovedi mult mai dificil decat si-a imaginat Apple.

Mai multe site-uri au relatat saptamana trecuta ca crackerii au reusit sa instaleze versiunea de Mac OS X pentru Intel pe sisteme PC, inclusiv pe notebook-uri. Unul dintre aceste site-uri a postat si o inregistrare video cu Mac OS X ruland pe un PC cu procesor Intel.

Un alt site, numit OSx86 Project si dedicat noului sistem de operare de la Apple, a relatat ca OS X pentru Intel poate fi instalat cu software-ul virtual machine al VMware, iar o imagine ISO a sistemului de operare a fost postata pe mai multe site-uri BitTorrent.

Se pare ca crack-ul trece de chip-ul Trusted Platform Module (TPM) al Intel, al carui scop este prevenirea rularii sistemului de operare pe alte computere decat cele produse de Apple.

Chip-ul de DRM (digital rights management), care este suportat de kernel-ul noului Mac OS, reprezinta incercarea Apple de a limita utilizarea SO-ului la propriul hardware, iar Mac OS X pentru Intel nu ar trebui sa ruleze pe PC-uri fara chip-ul TPM. Apple nu a comentat pana in acest moment aceste informatii.

Ce spun gurile rele?

Stirea in sine s-a facut foarte repede auzita, mai ales de cine trebuie. Steve Jobs, intr-un interviu acordat cu ceva vreme in urma, afirma ca va pedepsi Microsoft-ul pentru sistemul ce provine in mare proportie de la Apple. El a mai declarat ca nu are nimic personal cu Bill Gates, insa trebuie sa se faca dreptate.

Sistemul pe care il planuieste Jobs impreuna cu Intel nu numai ca va functiona pe sistemele low-end (personale), dar va deveni curand un adversar pentru Windows.

Mac OS X in stadiul actual se afla in continua extindere. Ultimele versiuni ale acestuia au demonstrat robustetea unui adevarat sistem de operare, o interfata grafica inovatoare, sustinuta din spate de puterea unui sistem Unix.

Momentul ales este mai bun ca oricand. RedHat a atacat deja de mult piata IT pe care o detinea pana de curand Microsoft, iar Apple vine acum sa demonstreze ca alegerea a fost bine facuta.

Microsoft-ul nu a comentat stirea, insa lansarea la apa pentru VISTA parca prevedea miscarea Apple. Bill Gates este un geniu in contraatacuri si spera sa reduca prin VISTA avantul luat de Apple.

Singura deosebire ar fi doar ca sistemul de la Apple, dupa cum ne-am obisnuit, in mod sigur va fi mai fast decat VISTA, care doar in varianta BETA masoara cu usurinta ceva mai mult de 3 GB, imaginea de DVD.