In Vaslui i se spune Razboiul Stelelor. Dureaza de cel putin cinci ani. Se bat nume sonore in zona: Adrian Porumboiu, multimilionar in dolari, Ion Vranceanu, seful organizatiei PNL, Constantin Dulute - cu afaceri in Insula Mare a Brailei, Maricica Iovita, mega-patroana de firme de morarit si panificatie.

Intra si ies din batalie, intr-o tabara sau alta, prefecti, procurori, parlamentari, organe de control, sefi de la cadastru, marimi din administratia locala, ba chiar ministri. Lista „matrapazlacurilor” e demna de Cartea Recordurilor: de la licitatii trucate, pana la datorii de sute de miliarde si falsuri.

Cum a inceput

Intr-o tabara e fostul arbitru international Adrian Porumboiu, patronul grupului Racova Com-Agro-Pan, care se ocupa de agricultura, cresterea animalelor, industrializarea produselor si desfacerea lor. Cel mai tare „business” din judet. In cealalta sunt Vranceanu, Dulute si Iovita. Cei trei, chiar daca neaga faptul ca ar avea vreo legatura unii cu altii, formeaza, evident, grupul „anti”.

Totul a inceput in 2000, la privatizarea fostului IAS Barlad, actualul SC Agrocomplex, una dintre cele mai profitabile ferme din judet. Tabara anti-Porumboiu il acuza pe acesta ca a avut sprijin pesedist la varf pentru a castiga licitatia. E doar vendeta, replica Porumboiu. De atunci, plangerile si contraplangerile curg garla. Recent, razboiul s-a acutizat.

Porumboiu l-a invitat pe Traian Basescu la un meci al FC Vaslui (echipa sponsorizata de fostul arbitru). Presedintele a zis mai intai ca vine - deh, a fost ani buni deputat de Vaslui -, apoi s-a razgandit. Presa ar fi fost de vina ca a pomenit de presupusele legaturi ale afaceristului cu PSD. Iar presa ar fi fost „montata” de grupul Vranceanu.

Ba nu, zic cei in cauza, lucrurile stau invers: ei sunt haituiti de oamenii lui Porumboiu.

Plangeri in doua variante

Toate acuzele au doua variante. Sa luam, spre exemplu, un titlu de proprietate emis in urma cu doi ani de Comisia judeteana pentru Legea 18. Prin documentul cu pricina se acorda Asociatiei Agricole Muntenia - a lui Porumboiu - 12 hectare de teren pe raza comunei Ivesti. Hartia circula in doua variante, cu date diferite si cu semnaturi usor neasemanatoare.

Tabara „anti-P” flutura acuzator titlul cu data de 23.10.2003, care ar fi fost modificat vizibil, astfel incat Asociatia Muntenia sa beneficieze de pamant in intravilan. In replica, avocatii lui Porumboiu spun ca documentul cu pricina e un fals, si scot din dosar titlul cel bun, datat cu cinci luni inainte.

I-am luat la rand pe cei care au oficializat titlul, in ordinea in care si-au pus semnatura. „Nu stiu”, „Nu retin”, au fost cateva replici-standard.

Fostul si actualul secretar al prefecturii, Vasile Catalin Cupsan, vine cu cea mai tare varianta: ambele hartii sunt bune! Datele difera fiindca o hartie s-a dat proprietarului, iar „cotorul” a ramas la cadastru - unde a fost inregistrat „ceva mai tarziu”. Omul a semnat ambele hartii. Problema a ramas, evident, nelamurita. Prefectura nu a cercetat-o.

Sesizati, sesizati

Porumboiu transeaza chestiunea celor 12 hectare: terenul e printre dealuri, pe sub si pe langa cladirile fermei Pogonesti - nici vorba de intravilan.

In replica, il acuza pe Constantin Dulute (e cat se poate de sigur ca acesta, impreuna cu numita Iovita, sta in spatele „sicanelor” din presa locala) ca a luat 16 hectare de la fostul IAS Barlad, in defavoarea Asociatiei Agricole Muntenia.

Afacerea face obiectul unei sesizari la PNA.

Pe scurt: in 2000, Dulute, care era director general la Agrocomplex Barlad (la acea vreme, de stat), cumpara actiuni, echivalent a vreo 16 hectare de pamant arabil. Avocatii lui Porumboiu il acuza pe Dulute ca a achizitionat actiunile in conditiile in care stia ca se diminuase capitalul social al Agrocomplex cu contravaloarea terenului, din proprietatea actionarilor cu pricina.

Adica, la momentul achizitiei, persoanele de la care cumparase Dulute nu mai aveau calitatea de actionari. Ulterior, Dulute obtine titluri de proprietate pentru pamantul aferent actiunilor. Prefectura Vaslui intervine la Judecatoria Barlad, cerand constatarea nulitatii absolute a titlurilor in chestiune.

Un an mai tarziu, avocatii lui Porumboiu obtin in instanta anularea unei parti din contractele de vanzare-cumparare a actiunilor. Tot ei solicita repunerea pe rol a dosarului prefecturii, care fusese suspendat. Noua echipa din fruntea Vasluiului renunta la judecata, iar Dulute vinde terenul cu cantec.

Varianta lui Dulute, care face obiectul unei contrasesizari la PNA: avea dreptul sa cumpere actiuni cat nu fusesera anulate. Iar dosarul prefecturii (in fruntea careia se afla atunci pesedistul Ioan Tibulca, actionar la firmele lui Porumboiu) s-a bazat pe documente false.

Tuna si fulgera

Porumboiu tuna si fulgera: „mie nu-mi ara nici Iliescu, nici Basescu, nu-mi seamana nici Tariceanu, nici altcineva. Eu nu am nevoie de nici un guvern, guvernul are nevoie de oameni ca Porumboiu”.

Recunoaste ca fostul prefect PSD Tibulca si ex-vicele de la judet, actualul sef al PSD Vaslui, Dumitru Buzatu, sunt actionari la grupul sau de firme, dar cu 0,01 la suta.

Spune ca eticheta de pesedist i-a fost pusa chiar de cotizantii fostului partid la putere, recte de Maricica Iovita, care a trecut si pe la organizatia de femei PSD sector 5.

Firmele acesteia, spune el, au datorii la stat „mai mari decat ale cluburilor de fotbal din Romania”. Ca sa le faca pierdute, patroana si-a divizat societatile si le-a mutat la Bucuresti.

„Ce, imi plateste el datoriile?”, spune, in replica, femeia. „Nu ma intereseaza dansul, ne intalnim la tribunal”. Asa ameninta si Dulute, cel acuzat ca a avut afaceri cu filiera Culita Tarata si ca a profitat de functia de sef al Directiei Agricole Vaslui pentru a se capatui.

„Toti cei care au avere aici sunt oamenii PSD-ului”

Focul incrucisat a pornit - aici, toata lumea e de acord - de la privatizarea Agrocomplex. Si s-a intetit anul asta. Recent, un ziar local, patronat de un grup de firme din al caror consiliu de administratie face parte si Iovita Maricica, a inceput sa rascoleasca prin culisele licitatiei.

Cu documente publicate in facsimil, se afirma ca privatizarea fostului IAS in favoarea lui Porumboiu ar fi fost favorizata de fosta administratie PSD, recte de ex-ministrul agriculturii, Ilie Sarbu. Initial, licitatia de privatizare fusese castigata de o alta persoana decat Porumboiu.

Acesta contesta rezultatul, iar, la interventia fostului ministru - printr-o nota a Corpului de control - este numita o alta comisie de solutionare a contestatiilor, care inclina decisiv balanta: 1 la 0 pentru Porumboiu.

De cealalta parte, fostul arbitru sustine ca acea contestatie era indreptatita pentru ca ofertantul advers nu prezentase documente de participare la licitatie „conforme cu legea”. O alta acuza, cum ca o firma a lui Porumboiu a incasat, ilegal, taxa de depozitare pentru grau rezerva de stat, a fost infirmata de un control al finantelor locale.

„Lipitori de afise in functii-cheie”

Ion Vranceanu, seful PNL Vaslui, se jura ca n-are nici in clin nici in maneca nici cu Dulute, nici cu Iovita. Degeaba vrea fostul arbitru sa-l prezinte drept „stalp politic” al afacerilor celor doi: el e victima unei rafuieli pentru ca a refuzat sa se inregimenteze in tabara Porumboiu.

„Acum, cand noi am castigat alegerile si am schimbat structurile descentralizate din judet, el a venit la mine si mi-a cerut sa pastrez omul de la agricultura, de la cadastru, de la finante... Nu am acceptat”.

Nu se considera competitorul lui Porumboiu in materie de afaceri: „Am o firma la Bacau, o societate cu 400 de capete de vite Holstein, sunt cel mai mare producator de lapte din judet... Am discoteca „No problem” din Onesti, o casa de schimb valutar in Bacau...”. N-are „probleme, alte interese”.

Mai are o fata care a facut liceul la Las Vegas. Acum e in L.A., unde i-a cumparat casa.

Fost ApR-ist, PNL-ist prin fuziune, fost membru in echipa lui Valeriu Stoica, se lauda ca a spart monopolul PSD in Vaslui: la localele din 2004, partidul sau a luat locul doi pe Moldova. „L-am adus de opt ori pe Stolojan in judet”. „Gaura” de miliarde de la firma Vidisamp, Husi? Calomnii. Anchetat de PNA? Nu-i adevarat.

Partener de afaceri cu Iacobov? „Eu sunt din Bacau, va dati seama, cunosc pe toata lumea”.

Cum se poate face avere intr-un judet sarac? „Toti cei care au avere aici sunt oamenii PSD-ului. PSD a avut in mana, timp de 14 ani, tot: a dat IAS-urile, CAP-urile, a distrus toate societatile comerciale...”, afirma Vranceanu. Ce se poate face ca judetul sa iasa din saracie?

„Noi, in Vaslui, de ani de zile numim in functii-cheie numai lipitori de afise”, spune, in replica, Porumboiu. PSD a avut in mana, timp de 14 ani, tot: a dat IAS-urile, CAP-urile, a distrus toate societatile comerciale. Ion Vranceanu, seful PNL Vaslui

Ghetoul de la „C”-uri

Limuzinele cu numar de Italia care roiesc prin Vaslui si Barlad, faptul ca judetul, la capitolul somaj, a coborat de pe locul 3 pe tara pe 5 sunt false indicii ale bunastarii. Oficialitatile recunosc ca polul saraciei nu s-a clintit de-aici. Scuze sunt: terenul se duce la vale, oamenii nu au cu ce lucra pamantul, s-au inchis fabricile...

„Uite, acum s-o teminat si cu Mecanica”, explica un nene care taie frunza la caini pe conducta de gaz de la „C”-uri. „C”-urile sunt cele mai mizere blocuri din Vaslui - ghetoul. Abia te-ncumeti ziua. Noaptea e imperiul sobolanilor si al celor fara capatai. Pe aici, Razboiul Stelelor e o telenovela indepartata, la mii de ani lumina.

FC Vaslui scrie pe zid. „De cand suntem noi n-am avut echipa in A”, spune cu mandrie un pustan, aburcat si el pe teava. „Ce a luat Porumboiu merge. Ia pamant de la oameni, in arenda, si le da salarii mari”.

Scara A arata ca dupa bombardament: pereti leprosi, geamuri lipsa, haznale imputite care dau pe-afara. In celulele igrasioase, familii cu doi-trei copii, traitoare din ajutor social, se-nghesuie intre pat, aragaz si chiuveta. Iarna, zapada viscoleste pe sub usa. Niciuna dintre persoanele cu numele rasunatoare, de pe prima pagina a ziarelor, n-a pus vreodata piciorul aici.

Nici in satele unde „casa” inseamna lut netencuit aruncat intre patru pari.