Dovezile privind autenticitatea stenogramelor PSD sunt chiar declaratiile publice ale liderilor fostului megapartid de guvernare. Martori sunt mii, iar cateva sute nu sunt pesedisti sau santajabili.

Cele trei volume de stenograme publicate de Editura Ziua sunt un document inestimabil pentru cei care studiaza politica postcomunista, care predau si scriu carti despre ea, dar si pentru politicieni, ziaristi sau publicul larg.

Ne ajuta sa intelegem cum au facut politicienii de-a ajuns Romania ceea ce este. Sunt 966 de pagini, 25 de stenograme din perioada martie 2003-martie 2004.

Stenograma cea mai lunga reproduce lucrarile Consiliului National al Partidului Social-Democrat, din 9 iulie 2003, de la Palatul Parlamentului. Are 82 de pagini (8,43% din intregul ansamblu textual, aproximativ 1 pagina din 11).

Dovada este irefutabila: este o sedinta publica, la inceputul careia presedintele PSD si primul ministru Adrian Nastase multumeste invitatilor din afara PSD:

Marko Bela (presedintele UDMR), Dan Voiculescu (presedintele PUR), Ion Sasu (presedintele PSM), Ioan Radu (presedintele PSRN), reprezentantilor Partidului Ecologist Roman, Partidei Rromilor, sindicatelor, patronatelor, reprezentantilor mass-media, analisti, directori de ziare centrale sau locale, presa in general.

In detaliata analiza pe care o fac stenogramelor PSD, aceasta are numarul 5 (S5). Autenticitatea celorlalte stenograme poate fi dovedita sau invalidata. Iata rationamentul.

Epistemologia si logica ne ajuta sa intelegem provocarile teoretice si metodologice chiar din stiinte apartinand unor familii cognitive indepartate. Cercetarea din stiinta politica sau istorie este similara in contexte semnificative celei din paleontologie.

Astfel, dintr-un oscior (o masea, o vertebra sau o coasta) un expert poate sa reconstituie integral un "triceratops", un "seismozaur" sau un "tiranozaur" disparut acum milioane de ani. Nu vreau sa sugerez aici ca PSD ar fi un fel de dinozaur, ci doar sa arat cum dintr-o parte de 8,43% se poate reconstitui intregul.

Or, aici dispunem chiar de coloana vertebrala a politicii PSD: respectiva Conferinta Nationala se referea la aspectele cruciale ale activitatii politice, de la strategiile de guvernare sau electorale la analiza contextului politic si a inamicilor din opozitie, de la asumarea trecutului social-democrat la integrarea in UE si atragerea intelectualilor catre partidul condus de Nastase, precum si la

multe alte aspecte care sunt perfect compatibile si coroborabile cu restul stenogramelor.

Prin coroborare se pot elimina stenograme sau fragmente care nu se potrivesc cu identitatea, modul de gandire si actiune al actorului colectiv PSD si ale actorilor individuali subordonati. Astfel, daca ajung la organul numit "unicorn", il elimin pentru ca nu este compatibil cu restul.

Daca am reconstituit insa creierul, pot deduce coordonarea membrelor. Numai daca ma refer la S5, alte doua stenograme, S3 si S4, sunt autentice: cele privind sedinta Consiliului Largit al Organizatiei PSD a Municipiului Bucuresti sau a Biroului Executiv Central al PSD, desfasurate cu o zi inainte, pe 8 iulie 2003, si chiar in aceeasi zi, pe 9 iulie 2003, tot la Palatul Parlamentului.

Sunt in legatura cronologica si logica cu S5.

Multe pagini din stenogramele PSD pot fi luate ca reper al "lucrului bine facut" in politica. Este o prejudecata daunatoare acea de a considera tot ceea ce au facut FSN-ul, PDSR-ul, PSD-ul drept negativ sau malefic, mai ales ca aceasta forta politica metamorfozabila a reprezentat interesele si voturile a milioane de concetateni.

Cu surprindere vad ca istoricul britanic Gallagher ma ataca intr-o carte pentru analiza institutionala din studii si carti (pe care respectivul nu le-a citit, preferand sa ia rezumatul partial dintr-un articol de ziar) care constata modul in care s-a schimbat PDSR-ul cand a ajuns prima data in opozitie, intre 1996 si 2000.

Nimic nu mi-a schimbat convingerea ca Iliescu, FSN-ul si mostenitorii lor au facut rau acestei natiuni, ca politica lor a fost daunatoare, iar de-a lungul vremii am disecat exemple relevante. Dar a nu vedea si partea buna (?) (din care se trag Basescu si Stolojan) inseamna partizanat, rea-vointa, diletantism si incapacitate de a intelege politica moderna.

Stenogramele PSD sunt autentice: dincolo de aspecte pe care Justitia le clarifica, ne ajuta sa intelegem cauzele si circumstantele politicii de la noi. Expunerea publica a textelor nedestinate tiparului va ajuta PSD-ul sa-si corecteze marile defecte, daca acestui partid i-a pasat vreodata de interesul public.

Iar analiza modului cum gandesc si se exprima liderii PSD arata ca nu sunt departe de confratii din alte partide, asa ca o critica atenta le poate fi de folos tuturor.