Nici scandalul stenogramelor PSD resapat brusc de procurorii care se afla de putina vreme la mana politica a ministrului justitiei, nici dezastrul provocat de inundatii si nici macar aventurile televizate de dansator, sofer sau diriginte de santier ale lui Traian Basescu nu pot ascunde sau minimaliza, asa cum se doreste, grava problema de imagine pe care o are presedintele nostru jucator.

O problema blonda.

Cata vreme doamna Udrea era doar o pata de culoare pe rochita presedintelui, mare lucru nu aveam a discuta. Se adevereste insa o mai veche banuiala gazetareasca, cum ca nu neaparat farmecele feminine au propulsat-o pe nevasta cocosului in fruntea cancelariei prezidentiale, ci anumite relatii de afaceri, care au radacini adanci in mandatul de primar general al actualului locatar de la Cotroceni.

Escapadele nocturne la restaurantul romanesc (sic!) Golden Blitz denota fie o relatie intima intre cei doi, ceea ce nu face obiectul interesului nostru, fie o relatie de afaceri, atata vreme cat este arhicunoscut faptul ca presedintele obisnuia sa se saftuiasca in probleme politice, de comunicare sau de strategii electorale cu alte persoane.

Insa in domeniul parcarilor, asfaltarilor sau al schimburilor avantajoase de terenuri, doamna Udrea, maritata Cocos, era un interlocutor avizat.

Nu trebuie sa fii procuror la PNA sau sa citesti sute de investigatii jurnalistice pentru a intelege ca doamna consilier, mai intai municipal si apoi prezidential (de fapt, consilier de stat, dar la presedintie), poate fi o explicatie a averii deloc de neglijat a lui Traian Basescu, mult mai credibila decat povestile pescaresti cu buf-ul marinaresc si cu inghetata topita.

Daca a beneficiat sau nu fostul primar general de pe urma contractelor obtinute de firmele controlate de familia consilierei sale sunt alte instante menite sa se pronunte. Pe noi ne intereseaza un mic amanunt, care tine de imagine, moralitate si consecventa in declaratii.

Dorin Cocos si Elena Udrea au fost, sunt si probabil vor mai fi in relatii de afaceri si/sau prietenie cu anumiti domni pe care presedintele i-a gratulat, cu sinceritate, cu apelativul de mafioti. Mai precis, de membri de vaza ai “mafiei personale a lui Adrian Nastase”.

Acum, cand presa a dezvaluit increngaturile lucrative dintre Cocos si “mafiotii” lui Nastase, Traian Basescu schimba brusc tonul si intreaba, retoric si isteric, daca „numai mafiotii mai au voie sa faca afaceri in Romania”.

Cum ar veni, Cocos&Co sunt oameni onesti, pe care presa rauvoitoare nu-i lasa in pace. Iar noi ce sa intelegem atunci? Cei din grupul „&Co” sunt mafioti sau oameni afaceristi onesti?

Dupa cum s-a dovedit in cazul Anghelescu, presedintele n-a avut nici o retinere in a-si arunca peste bord o consiliera, prietena intima a primei doamne si al carei sot s-a numarat printre principalii contribuabili la campania prezidentiala, in momentul cand prezenta ei la Cotroceni risca sa-i pateze imaginea la care tine atat de mult.

In cazul Udrea insa, Basescu opereaza cu alta masura, chit ca faptele sunt mult mai grave, ceea ce poate avea doar doua explicatii: fie presedintele risca sa-si deranjeze propriile cercuri de interese, care ii asigura stabilitatea financiara, fie “blonda de la Drept” il are cu ceva la mana.

Din acest scandal se mai poate trage insa o concluzie. Aceea ca presedintele a intrat intr-o noua faza a sinceritatii. Pana acum, obisnuia sa puncteze cu declaratii sforaitoare, greu de probat, care dupa ce isi faceau efectul, erau abandonate fara jena. Asa s-a intamplat in cazul santajului asupra lui Stolojan, in cazul fraudarii alegerilor, in cazul apartamentului din strada Mihaileanu.

Acum insa, Traian Basescu este pus in fata unei bombe ce risca sa dinamiteze intregul discurs pe care si-a construit campania electorala: coruptia generalizata din guvernarea ticalosita a PSD. Iar sinceritatea sa proverbiala se dovedeste a nu fi altceva decat o forma evoluata de demagogie.