Vladescu, partener de afaceri al premierului • Boureanu: Vladescu spunea ca PNL e „un partid de onanisti“ • Fosta protejata a lui Basescu – ministrul Integrarii •Partenerul de afaceri al primarului Videanu – vicepremier pe probleme economice.

Pusa la cale duminica seara, la Golden Blitz, remanierea guvernamentala a adus patru noi ministri in Cabinetul Tariceanu. La intrevedere, presedintele Traian Basescu, acompaniat de mai multi lideri ai PD, a dat OK-ul pentru schimbarea ministrul Finantelor, dar s-a impotrivit inlocuirii titularului de la Transporturi.

Noul ministru al Finantelor, Sebastian Vladescu, este nu numai un prieten intim al premierului, dar si un fost partener de afaceri. Cei doi au fost asociati la mai multe firme, printre care PVB Euroconsulting, Alpi SA si Leader High Tech SA.

In declaratia de interese, Calin Popescu-Tariceanu a scris ca ultimele doua firme sunt in dizolvare de drept, dar nu face nici o referire la prima dintre ele. In schimb, Vladescu recunoaste, in C.V.-ul trimis, ieri, de la Guvern, ca este actionar la PVB Euroconsulting S.R.L.

, societate care se ocupa, se pare, de consultanta financiara. Vladescu declara ca mai este actionar la alte sapte firme, cateva dintre ele avand profil medical.

Relatiile dintre noul ministru si actualul premier dateaza din 1997, cand Vladescu a fost secretar de stat la Ministerul Economiei si Comertului, condus, pe vremea aceea, de catre Tariceanu. In anul 2000, Sebastian Vladescu a fost secretar de stat la Finante, in timpul ministeriatului lui Decebal Traian Remes.

Intre 2002 si 2003, Vladescu a facut parte din consiliul de administratie al Petrom Service, patronat de Liviu Luca. Castigarea alegerilor de catre Alianta i-a adus lui Vladescu, in acest an, un loc in Consiliul de administratie al Petrom SA si presedintia Consiliului de Supraveghere al BCR.

Boureanu: Vladescu spunea ca PNL e „un partid de onanisti“

Decizia premierului Tariceanu de a-l numi pe Vladescu la Finante l-a scandalizat pe deputatul liberal Cristian Boureanu. Conform unor surse din partid, Boureanu ar fi spus, ieri dimineata, la sedinta Biroului Permanent Central, ca Vladescu nu merita sa fie ministru din partea PNL.

El le-a marturisit colegilor ca, intre 2003 si 2004, cand avea relatii apropiate cu Vladescu, acesta ii spunea tot timpul ca PNL este “un partid de onanisti”, ca Tariceanu este incapabil sa ia decizii si ca nu va ajunge niciodata premier, pentru ca “nimeni nu-i atat de nebun” sa-l puna in aceasta functie.

Premierul s-a schimbat la fata auzind aceste lucruri, dar i-a replicat lui Boureanu ca nu este obiectiv si ca are probleme personale cu Vladescu. In urma cu un an, Sebastian Vladescu, nas de cununie al lui Boureanu, s-a casatorit cu nevasta acestuia, declansand un intreg scandal mediatic.

Sebastian Vladescu a obtinut, ieri, sprijinul conducerii PNL, nominalizarea sa fiind aprobata cu noua voturi pentru si unul impotriva. Actualul ministru, Ionut Popescu, este in vacanta, dar premierul l-a anuntat telefonic ca va fi schimbat din functie.

El a declarat aseara pentru Mediafax ca se gandea sa demisioneze pentru ca Executivul nu i-a aprobat strategia fiscala.

Eugen Nicolaescu, finantistul pus sa salveze Sanatatea

Deputatul Eugen Nicolaescu a primit acceptul BPC, cu 9 voturi pentru si o sigura abtinere. Nicolaescu a fost intre 1997 si 1998 director general al Ratmil, intre 1999 si 2000 director general adjunct la Ministerul Finantelor, iar din 2000 este deputat.

El a intrat in PNL odata cu venirea lui Theodor Stolojan in partid si imediat a devenit purtator de cuvant al formatiunii liberale. Are studii importante in domeniul economic, dar nu a avut absolut nici o legatura cu sistemul sanitar.

Actualul ministru al Sanatatii, Mircea Cinteza, declara, ieri, dupa sedinta BPC, ca isi reproseaza doar faptul ca nu a stiut sa comunice mai bine cu publicul.

Fosta protejata a lui Basescu – ministrul Integrarii

Numele noului ministru al Integrarii, Anca Boagiu, este strans legat de cel al presedintelui Traian Basescu, care sustine ca o stie de pe vremea cand, imbracata in chilotei albi, se juca in tarana din fata blocului. Stransa lor prietenie a functionat destul de bine de-a lungul anilor.

Anca Boagiu a fost sustinuta de fostul presedinte al PD sa promoveze atat in plan profesional, cat si in plan politic. In perioada in care Traian Basescu conducea ministerul Transporturilor, Anca Boagiu a condus, printre altele, si departamentul care coordona proiectele cu finantare externa PSAL si PIBL.

Dupa ce Basescu a fost ales primar al Bucurestiului, in iunie 1999, ea a fost desemnata ministru al Transporturilor, la solicitarea acestuia. Sprijinita puternic de actualul presedinte al Romaniei, Boagiu a intrat pe listele parlamentare ale PD si apoi ale Aliantei D.A.

Din 2000 pana in prezent este deputat si nu s-a remarcat prin activitati deosebite.

In dreptul Ancai Boagiu mai trebuie bifata si o candidatura, fara succes, la functia de primar al sectorului 2 al Capitalei, in care s-a remarcat prin faptul ca a incercat sa se lege cu niste catuse de jucarie de stalpii de la intrarea intr-un parc pentru a denunta campania murdara a PSD.

Partenerul de afaceri al primarului Videanu – vicepremier pe probleme economice

Viitorul vicepremier Gheorghe Pogea este prietenul si angajatul primarului Capitalei, Adriean Videanu. El este presedintele filialei PD Hunedoara si ocupa, in acest moment, functia de director general al S.C. Marmosim S.A., cunoscuta ca „firma lui Adriean Videanu”. Gheorghe Pogea a mai ocupat, in trecut, si functia de director general al S.C. Siderurgica S.

A. Hunedoara. El se poate lauda cu faptul ca este coautor al Programului de Guvernare al Aliantei D.A. si, dupa cum a spus ieri presedintele PD Emil Boc, are o experienta manageriala care-l recomanda ca pe un foarte bun viceprim-ministru.

Tariceanu sustine ca i-a schimbat doar pe ministrii neperformanti

Desi PD a incercat, la sedinta Aliantei, sa-l determine pe Tariceanu sa-l inlocuiasca pe ministrul Economiei, Codrut Seres, remanierea nu i-a vizat decat pe cei patru ministri, doi pedisti si doi liberali, carora li se adauga ministrul Culturii, Adrian Iorgulescu.

Seful Guvernului nu a vrut, ieri, sa explice concret ce le reproseaza celor pe care i-a demis, marginindu-se sa spuna ca la baza remanierii a stat criteriul eficientei: „Eforturile ministrilor au fost la unii reusite, la altii mai putin reusite”.

(Liliana RUSE, Mihai SOMFELEAN)