Procedurile de extradare ale cehului Frantisek Priplata, condamnat de Justitiei Romana la opt ani de inchisoare pentru instigare la asasinarea fostului lider sindical de la "Tepro Iasi", ar putea sa fie tergiversate mai multe luni.

Potrivit unui interviu acordat de seful Directiei de Drept International, Cooperare Judiciara si Afaceri Externe din Ministerul Justitiei, Razvan Radu, in Conventia Europeana de Extradare de la Paris nu sunt stabilite termene limita pana la care pot fi solutionate cererile de extradare. Radu a subliniat ca aceasta situatie poate fi aplicata si in cazul cehului Frantisek Priplata.

Radu a adaugat ca, in situatii similare, Ministerul Justitiei din Republica Ceha a solutionat in cateva luni solicitarile, iar acest lucru se inscrie in normele legale in vigoare.

Totodata, Razvan Radu a mentionat ca, chiar si in situatia in care ministrul Justitiei din Cehia va sesiza instanta locala competenta pentru solutionarea cererii de extradare a lui Frantisek Priplata, acesta poate sa conteste hotararea, daca are dreptul legal sa o faca.

Razvan Radu si-a manifestat ingrijorarea fata de modul in care se vor derula procedurile de extradare, de vreme ce legea ceha interzice extradarea propriilor cetateni. Curtea de Apel Oradea a transmis, prin intermediul Ministerului Justitiei roman, in urma cu o saptamana, Ministerului Justitiei din Cehia cererea de extradare a lui Frantisek Priplata.

In domeniul extradarii, atat tara noastra, cat si Cehia aplica dispozitiile Conventiei Europene de extradare, incheiate la Paris, la 13 decembrie 1957, si ale Protocoalelor aditionale ale acesteia, incheiate la Strasbourg, la 15 octombrie 1975 si la 17 martie 1978.