Vi l-ati imaginat vreodata pe Emil Boc, un nonconformist („ponderat”), cu parul valvoi, dansand in discoteca pe muzica lui CC Catch? Pe Mona Musca cu fusta mini si flori impletite in par, visand pe John Lennon si Pink Floyd, sau un Petre Roman in tinerete cu pletele pana la umeri? Desi pare greu de crezut, politicienii romani au avut si o alta „fata”, care difera foarte mult de imaginea lor

actuala. Insa, multi dintre ei pastreaza si acum o doza din boemia si extravaganta tineretii.

Cu putin timp in urma, premierul Tariceanu a cantat si a dansat la concertul trupei Vama Veche, presedintele Basescu a petrecut in aceasta vara pe terasele de pe litoral si a mers la spectacole.

Cel mai recent exemplu este al ministrului justitiei, Monica Macovei, care si-a facut aparitia vineri seara la festivalul Stufstock, desfasurat la Vama Veche, una dintre cele mai boeme statiuni ale litoralului romanesc.

„Sfintii” din tineretea Monei Musca

Cine ar fi crezut ca Mona Musca a purtat fusta mini si si-a impletit flori in par? Fostul ministru al culturii a fost un copil al generatiei hippie, iar rockul i-a ramas cel mai aproape de suflet. „John Lennon sau Roling Stones vor fi mereu pe primul loc. Am trait cu muzica lor”, spune ea. Un regret ar fi ca n-a petrecut mai mult atunci. „Mi-as dori sa dau timpul inapoi.

Am fost preocupata de carte si n-am acordat atata atentie distractiei. Mi se parea ca am toata viata inainte”, spune ea. „Insa n-am stat chiar degeaba”, adauga Mona Musca. „Am facut facultatea la Timisoara, unde era in voga trupa Sfintii, care apoi a devenit Phoenix. Eram prietena cu ei, le-am prezentat spectacolele.

Ba chiar participam la concertele lor, eu aveam momentul poetic si recitam”, povesteste Mona Musca. Dupa zeci de ani, legatura dintre actualul om politic si muzicienii de la Phoenix s-a pastrat. „Nu lipsesc de la concertele lor. Cant si dansez in sala, chiar daca sotul meu nu se simte confortabil cand fac asta. Dar eu asa simt sa ma manifest”, explica ea.

Emil Boc: „Am fost un nonconformist ponderat!”

Desi e o persoana foarte ocupata, Emil Boc, presedintele Partidului Democrat, spune ca muzica il relaxeaza, pentru ca a fost dintotdeauna o pasiune. „La televizor urmaresc programele de stiri si posturile MTV si TV K Lumea”, spune Boc. Amintindu-si de tinerete, politicianul spune ca a trait niste vremuri frumoase. „Eram la 20 de ani, fara griji si fara bani, vorba cantecului.

Adica, aveam bani cat sa traiesc decent. Si reuseam sa ma distrez”, isi aminteste Boc. „Imi placeau folkul si muzica dance. In facultate, prin anii ‘80, mergeam in discoteca si dansam pe CC Catch, Modern Talking, Kylie Minogue.

Daca sufletul tau intelege

De la rock pan’ la imnuri si rugi,

Te salut, tineret

in adidasi

Te salut, generatie in blugi!

(„Te salut, generatie in blugi”, Adrian Paunescu, 1982)

Emil Boc, fan Andre

„N-am purtat parul lung, insa era cret si valvoi. N-am fost un rebel, ci doar un nonconformist ponderat”, spune politicianul, care a prins si el perioada de aur a Costinestiului.

„Am participat intr-un an la un concurs, stand suspendat intr-un balansoar 36 de ore si am castigat”, dezvaluie primarul Clujului.

Emil Boc, presedintele PD, admite ca acum politica ii rapeste mai tot timpul. „As vrea sa merg la concerte, mai ales ca sunt multi artisti romani care-mi plac: Vama Veche, Directia 5, Voltaj, Sistem, Stefan Banica Jr. Insa nu mai am timp sa ajung. Mai prind si eu cate un spectacol cand sunt organizate de Primaria Cluj. Inainte de 2000, cand am intrat in politica, aveam timp.

Imi luam fetita in carca si o duceam la concerte in aer liber, cum ar fi concertele Andre”, spune Boc.

Mona Musca, DJ la Student 68

Mona Musca isi aminteste perioada studentiei. „In '68 am infiintat postul de radio Student 68. Faceam de toate: puneam muzica, dadeam stiri din campus, aveam rubrica de cultura, de moda. Uneori eram singura si, ca sa nu se prinda ascultatorii, imi schimbam vocea pentru fiecare rubrica pe care o prezentam”.

Mona Musca spune ca tineretea sa a fost marcata de muzica buna, iar artistii pe care-i asculta sunt acum legende. „Am ramas marcata dupa ce am vazut, pe vremea comunistilor, Pink Floyd pe video. Nimeni n-ar trebui sa rateze „The Wall””, afirma „doamna de fier” a liberalilor. In anii ‘80, cand Costinestiul era o oaza de muzica buna, Mona Musca nu a lipsit.

„Costinestiul era singurul loc in care puteai fi liber”, spune ea. „Acum ii ascult pe Edith Piaf si Louis Armstrong si pe toti „greii” rockului pe calculator”, spune fostul ministru al culturii.

Petre Roman - chefuri la Melody

Nici Petre Roman nu a acordat prea mare importanta distractiei in studentie, desi nu rata chefurile cu prietenii. Lucrurile s-au schimbat dupa ce a terminat facultatea. „Am invatat foarte mult, am fost sef de promotie si aveam nevoie de altceva. Dupa facultate, timp de sase luni am mers constant la Melody Bar. Le cunostem pe toate dansatoarele”, isi aminteste el.

„In anii '60 nu era asa de strict. Ajungea muzica buna, Elvis, Beatles. Purtam blugi si aveam parul lung pana la umeri. Chiar si cand am ajuns conferentiar universitar, tot cu parul lung eram, iar superiorii mei de la Politehnica imi atrageau atentia”, marturiseste Roman.

„Prea mult nu m-am schimbat. Acum doua luni am fost la Bruxelles, la un concert al formatiei U2. L-am cunoscut pe Bono, cu care am stat de vorba si care mi-a placut mult”, spune el.