Echipa din Ghencea si cea de pe Gruia joaca diseara, secondate de Dinamo si Rapid joi, pentru spalarea imaginii mediocre pe care fotbalul romanesc a prezentat-o Europei in ultimul deceniu.

In afara de evolutiile merituorii ale Stelei de la mijlocul anilor '90 si din editia trecuta a Cupei UEFA, cluburile romanesti s-au balacit in mocirla interna, jubiland frenetic la castigarea campionatului, dar fiind eliminate in tururile preliminare de pescari, biciclisti si mestesugari care joaca fotbal pe-nserat.

Dupa ce a remizat tragic in Ghencea cu o echipa de piloni teleghidati sa se miste in limitele propriului careu de 16 m, Steaua joaca azi la Trodheim un meci extrem de dificil, daca luam in calcul faptul ca echipa din Ghencea este cea care trebuie sa marcheze neaparat.

Cum suferim de mai mult timp de un complex in fata disciplinei nordice, ros-albastrii trebuie sa confirme ca sunt cea mai tenace echipa romaneasca la nivelul participarilor internationale. Din nefericire, statistica dezavantajeaza echipa lui Protasov. Sezonul trecut, in cel mai lung parcurs al unei echipe romanesti in UEFA de dupa revolutie, stelistii n-au reusit sa inscrie in deplasare.

Va fi cu atat mai greu in fata unui adversar care va ridica palisade, va pregati catran si va amenaja anaconde si aligatori in smarcurile careului propriu. Steaua ar fi avut nevoie mai mult decat oricand de principalul furnizor de pase, Dica. Acesta va juca abia in al doilea meci din Liga Campionilor sau din turul preliminar de dinaintea intrarii in Cupa UEFA.

Joaca totusi Radoi, fapt ce prezinta o relevanta mai mica. Chiar daca este expert al jocului de plasament, la fazele fixe este relativ simplu de depasit de un adversar cu un cap mai inalt. Steaua va sta in aparare in Ghionea si eventual, in Goian, daca Protasov isi va da seama ca Radoi e mult mai eficient la inchidere in contextul dat.

Dar cum tactica ii apartine antrenorului, acesta va trebui sa gasesca infanteria perfecta pentru meciul din Norvegia. Asta in contextul in care, la plecarea de la Baneasa, "Razboinicul Luminii" a respins in stilu-i ilariant o intrebare-cliseu legata de starea de spirit a echipei: "Ce stare de spirit? Io sunt razboinic. Scot sabia si plec la razboi. Ce, razboinicul are stare de spirit?".

Gigi Becali nu trebuie sa uite ce a facut starea de spirit din aceasta saptamana din sanul Rapidului si, la o scara mai atenuata, la Dinamo. In alta ordine de idei, Steaua va avea un adversar dificil care, in ciuda jocului pragmatic, si-a aratat apetitul ofensiv inscriind sapte goluri impotriva unei echipe de liga a treia.

Si daca acestia au reusit sa le inscrie un gol, de ce n-ar putea si Steaua? Tot sapte goluri a marcat si Lens intr-un meci din campionatul Frantei contra echipei Auxerre. Si, cum azi Clujul lui Dorinel merge in fieful francezilor, misiunea sa va fi una extrem de dificila. Asteptam un meci echilibrat, cu convingerea ca CFR Cluj nu va juca rolul victimei.