Cu mici exceptii, „excursia“ de ieri prin Palatul Parlamentului nu a fost mai mult decat un tur in care administratorii Camerei, insotiti de alaiul de jurnalisti, au mai starnit inca o data praful din salile aflate in constructii.

Razvan Opris, directorul general al firmei Carpati, antreprenor general al lucrarilor, a dat asigurari ca amenajarile vor fi finalizate „pana la 5, cu indulgenta 15 septembrie“.

Cu toate acestea, la etajul opt al Palatului Parlamentului, unde ar urma sa se afle o parte din birourile Senatului, lucrarile nu au avansat prea mult de la ultima vizita cu presa.

Pentru a ajunge la singura incapere „aproape“ finalizata de la acest nivel, ziaristii au trecut pe sub ploaia de scantei improscata de muncitorii care lucrau pe schele, dupa care au facut slalom printre lucratorii care carau galetile cu nisip.

De renovat mai sunt si birourile in care vor activa senatorii PSD, cu atat mai mult cu cat personalul Camerei a anuntat ca nici incaperea destinata presedintelui Senatului, Nicolae Vacaroiu, nu a fost inca finalizata.

Potrivit declaratiilor lui Mihai Unghianu, lucrarile in zona aferenta Senatului au fost incepute inca din 1992 si au costat in jur de 800 de miliarde de lei vechi.

Nici in sala plenului Camerei privelistea nu este mai incurajatoare. Desi lucrarile de aici au inceput la data prevazuta, iar Camera si-a mutat sedintele din sesiunea extraordinara in alta sala, antreprenorul spune ca „sesiunea extraordinara a ingreunat o parte din munca specialistilor“.

Asa se face ca, daca senatorii vor incepe sesiunea din toamna printr-o sedinta solemna, in care vor inaugura noua sala, deputatii vor relua locurile din sesiunea extraordinara, in Sala „Alexandru Ioan Cuza“.

Potrivit declaratiilor antreprenorului Razvan Opris, vina pentru intarzierea lucrarilor la sala de plen a Camerei nu apartine in exclusivitate muncitorilor sai. In proportie de 80%, scaunele deputatilor au avut nevoie de reconditionari, iar restul, aproximativ 100 de fotolii, au fost inlocuite.

Cele mai afectate banci se pare ca au fost cele din apropierea tribunei si a birourilor de prezidiu.

„Pentru montarea sistemului de vot electronic, a fost necesara demontarea scaunelor. Am profitat de ocazie si am schimbat pielea pe aceste scaune. Bancile din spatele salii, care erau in stare mai buna, le-am adus in fata si le-am dat cu o culoare care se adapteaza noii mochete.

Am schimbat si burete, si chingi, si tot, dar la unele n-am mai avut ce repara“, a declarat seful lucrarilor de la Palatul Parlamentului.

Vopsite in nuante de galben mustar, cu irizatii de verde, pupitrele si mocheta din sala plenului trebuie sa creeze deputatilor un ambient de lucru placut. Mai ales ca, pentru unii dintre ei, fotoliile si bancile sunt spatii pe care, se pare ca, de-a lungul timpului, au tinut sa le „personalizeze“.

„Bancutele erau destul de deteriorate datorita inelelor de la degete, pixurilor si altele. In 15 ani de zile se mai zgarie. Desene nu erau, dar o serie de participanti si-au lasat cateva urme pe pupitru si pe pielea respectiva“, a spus Razvan Opris.