Potrivit datelor centralizate la Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), investitiile straine realizate prin intermediul pietei de capital au insumat in 6 luni 747,6 milioane lei noi, echivalentul aproximativ a 2,6 miliarde euro. In aceeasi perioada, au fost cumparate 1,264 miliarde de actiuni si 1,038 miliarde de actiuni au fost vandute.

In schimb, volumul de obligatiuni cumparate din piata (in total, 39,4 milioane) a fost mai mic decat al celor vandute - 57,6 milioane.

Aceste statistici, din care reiese ca s-au cumparat mai multe actiuni decat cele vandute si ca, in acelasi timp, investitorii au vandut mai multe obligatiuni decat au cumparat, indica, in opinia analistilor pietei de capital, "prezenta si activitatea din ce in ce mai intensa a speculatorilor".

Acestia au mizat pe castigurile "de conjunctura, dar substantiale" oferite de plasamentele in actiuni, "folosind banii obtinuti din vanzarea obligatiunilor - titluri cu risc scazut, dar si mai putin profitabile", conchid analistii.