Investitorii in titlurile SIF si-au marcat profiturile si au vandut luni, iar cotatiile au coborat in medie cu 2,17%, corectie apreciata de brokeri drept normala dupa avansul de 30-40% inregistrat de acesti emitenti in ultimele saptamani si in contextul anuntarii remanierii guvernamentale.

"SIF au deschis la o cotatie apropiata de nivelul de vineri, dar, pe parcurs, au aparut vanzatorii si preturile au coborat cu peste 2%. In cursul lunii august, SIF au urcat cu circa 30-40% dupa anuntarea majorarii pragului de detinere la capitalul acestor societati de la 0,1% la 1%.

Multi investitori care detineau pachete la acesti emitenti au inceput sa vanda, obtinand profituri consistente intr-o perioada scurta", a declarat directorul de operatiuni al companiei de intermediere SSIF Broker, Adrian Ceuca.

Actiunile SIF au inregistrat maxime in data de 4 august, cand cotatiile au avansat pana aproape de limita maxima admisa, de 15%, iar tranzactiile au reprezentat circa 85% din lichiditatea totala a Bursei de Valori Bucuresti.

Ceuca apreciaza ca, pe termen scurt, cotatiile acestor emitenti vor continua sa scada cu cel mult 10%, iar la sfarsitul anului, actiunile vor ajunge la un nivel apropiat de valoarea contabila sau chiar mai ridicat. "Bursa din Romania si cea din Rusia au fost singurele din regiune care au scazut luni. In cazul BVB, o influenta nefavorabila a avut-o si remanierea guvernamentala.

SIF sunt titluri lichide si, in general, cand exista o tendinta descendenta pe piata, reducerea este mai accentuata pentru aceste societati. Inca exista o perioada de incertitudine cu privire la politica fiscala, care va avea un impact negativ asupra pietei, cel putin in urmatoarele zile", a declarat directorul de operatiuni al companiei de brokeraj CA IB Securities, Valerian Ionescu.

Dintre societatile de investitii financiare, cele mai semnificative transferuri au fost realizate cu SIF Oltenia si SIF Moldova, de 2,2 milioane de lei, respectiv 1,4 milioane de lei. Valoarea operatiunilor derulate cu actiuni SIF a totalizat 5,5 milioane de lei, acoperind aproape 40% din lichiditatea totala a pietei.

La nivelul general al pietei, s-a inregistrat o valoare a tranzactiilor de 14,4 milioane de lei.