BCR, BRD, Raiffeisen Bank si BancPost - detin peste 500 de ATM-uri fiecare si o cota de piata de aproape 75 la suta. Cele mai multe bancomate le detine Banca Comerciala Romana – peste 920 de terminale – avand astfel si cea mai mare cota de piata, peste 25 %.

Piata “no-cash- money” a crescut fata de anul trecut cu aproape 20 %, specialistii spunand ca pentru 2005 se asteapta la o crestere similara. In total, numarul bancomatelor instalate si aflate in stare de functionare din Romania este de circa 3.750, din care peste o cincime sunt montate in Capitala.

Cu toate ca liderul national este BCR, pe litoral , Raiffeisen „face legea”. Intuind ca in sezon, milioanele de turisti devin potentiali clienti ai ATM-urilor si POS-urilor, banca austriaca a instalat circa 40 de bancomate, din totalul celor circa 150 de aparate care functionaeaza de-a lungul litoralului romanesc.

Gradul scazut de bancarizare face ca la tara, bancomatele sa fie aproape inexistente. “In general, in comune si sate, piata platilor non-monetare este aproape de limita zero.

Populatia din mediul rural nu a deprins inca – si cred ca putem include aici un orizont de asteptare de inca 5-7 ani, modalitatile moderne de plata”, spune Matei Pascanu, director de carduri al unei banci romanesti.

De remarcat este dinamica deosebita pe care o are Raiffeisen Bank in privinta instalarii de bancomate, care, in primele sapte luni ale acestui an, a instalat cel mai mare numar de terminale – 70 - pastrandu-si pozitia secunda in clasamentul privind numarul total de bancomate.

Locurile urmatoare sunt ocupate de BRD- SG (514 ATM-uri), Banc Post (507), Banca Transilvania (296), Banca Tiriac (240), Romexterra (76), Carpatica (72), ING (59), Finansbank (46), Banca Romaneasca (40), Unicredit (38), Eurom Bank (30), Alpha Bank (30), San Paolo IMI Bank (23), Volksbank (20), Piraeus Bank (17), ABN Amro (15), HVB (13), Emporiki (12), Banca Daewoo (9) si Banca

Italo Romena (7).