Majorarea numarului minim de salariati pe care trebuie sa ii aiba o microintreprindere pentru a beneficia de sistemul de taxare pe cifra de afaceri reprezinta o "aberatie economica", fiind total contraindicata din punct de vedere economic si social, ne-a declarat Ovidiu Nicolescu, presedintele Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

El a precizat ca organizatia pe care o reprezinta nu a fost consultata cu privire la modificarea regimului fiscal aplicat in cazul microintreprinderilor. Fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, a afirmat recent ca, din 2006, s-ar putea majora, de la 1 la 5, numarul minim de angajati pentru microintreprinderile care pot opta pentru impozitul de 3% pe cifra de afaceri.

Ovidiu Nicolescu a explicat ca modificarea definitiei microintreprinderilor nu respecta aquis-ul comunitar conform caruia, firmele incluse in aceasta categorie au intre 1 si 9 angajati. "Daca s-ar adopta modificarea definitiei microintreprinderilor nu ne-am mai incadra in prevederile UE nici din punct de vedere statistic. Din 450.000 de microintreprinderi ar mai ramane 50.000-60.

000", a spus Nicolescu. El a precizat ca in prezent, Romania are, in medie, 20 de IMM-uri la 1000 de locuitori, fata de aproape 60 in UE. Potrivit presedintelui CNIPMMR, modificarile preconizate la nivelul microintreprinderilor ar putea descuraja spiritul antreprenorial si spori confuziile intre intreprinderile cu pana la 4 salariati si persoanele fizice autorizate.

Pe langa, majorarea impozitului platit catre stat, micii intreprinzatori se vor confrunta si cu cresteri ale costurilor cu contabilitatea, pentru ca nu vor mai putea tine evidente contabile simplificate. "Cresterea cheltuielilor cu contabilitatea si birocratia vor genera, in cazul a 400.

000 de firme, sa derea capacitatii managerului de intreprindere, pentru ca, in loc sa se ocupe de activitati productive, va trebui sa inregistreze si sa raporteze cheltuieli, mai ales in conditiile in care evaziunea fiscala poate duce si la puscarie", a apreciat Ovidiu Nicolescu.

El a subliniat ca nu trebuie modificat intreg sistemul de taxare a microintreprinderilor, pentru ca sunt inregistrate probleme in cazul a catorva mii de firme. Reamintim, masura a fost motivata de oficialii Ministerului Finantelor prin faptul ca exista cazuri in care microintreprinderile sunt folosite pentru evitarea taxelor pe salarii.

In prezent, firmele cu 1-9 angajati si o cifra de afaceri anuala de pana la 100.000 de euro, pot opta intre sistemul de taxare cu 3% pe venituri si impozitul de 16% pe profit. Din momentul aderarii la Uniunea Europeana, Romania va trebui, insa, sa renunte la sistemul de taxare pe cifra de afaceri a microintreprinderilor.