Reprezentantii SBS Broadcasting, proprietarul Prima TV, au anuntat ieri ca au incheiat negocierile si vor incepe procedurile care vor duce la preluarea companiei de catre fonduri administrate de societatile Permira si Kohlberg Kravis Roberts & Co (KKR). SBS a fost evaluata in cadrul ofertei la 2,094 miliarde de euro.

O companie de achizitii detinuta de Permira si KKR a fost de acord sa plateasca 1,691 miliarde de euro pentru aproape toate activele SBS si sa preia aproape in intregime datoriile societatii. Astfel, valoarea totala a tranzactiei ajunge la aproximativ 1,864 miliarde de euro.

Activitatile SBS vor continua dupa finalizarea tranzactiei, dar compania va fi lichidata, sumele obtinute urmand sa fie distribuite actionarilor. Procesul de lichidare si plata fondurilor catre actionari vor avea loc pana in luna noiembrie a acestui an. Actionarii SBS vor primi in urma lichidarii circa 46 de euro pentru fiecare actiune.

„Pretul de 46 de euro pe actiune este cu 15,9% mai ridicat decat cotatia titlurilor la 12 august (ultima zi de tranzactionare dupa aparitia unui articol in presa referitor la preluare - n.r.) si cu 37,8% mai mare decat valoarea inregistrata cu sase luni inaintea datei mentionate”, a declarat Harry Evans Sloan, presedinte executiv al SBS.

Firmele achizitoare au aratat ca principalele avantaje ale SBS sunt prezenta in mai multe regiuni, expertiza media si pozitia ocupata pe principalele piete in dezvoltare.

„Atat Permira, cat si KKR sunt investitori pe termen lung si abia asteptam sa colaboram cu echipa manageriala pentru a construi pe succesul SBS”, se arata intr-o declaratie comuna facuta de Gotz Mauser, partener in cadrul companiei Permira, si de Dominic Murphy, managing director al KKR.

Tranzactia a fost aprobata in unanimitate de o comisie speciala formata din directori independenti ai SBS, precum si de consiliul director al companiei.

SBS este o companie de radiodifuziune si televiziune care opereaza in Europa Centrala si Occidentala. Detine 16 posturi de televiziune, 21 de canale de televiziune cu plata si 11 retele de radio care ajung la 100 de milioane de persoane din noua tari: Belgia, Danemarca, Finlanda, Grecia, Ungaria, Olanda, Norvegia, Romania si Suedia.

La jumatatea lunii iunie, SBS a achizitionat integral postul romanesc Prima TV, prin preluarea unui ultim pachet de actiuni aflat in posesia a trei fosti parteneri romani, pentru 2,2 milioane de euro. In luna martie, SBS ajunsese la o participatie de 86% din Prima TV, achizitionand 48,8% din titluri.

SBS detinea actiuni la Prima TV din iulie 2001 si a investit prima oara in postul romanesc de televiziune in martie 2000.