Innasprirea conditiilor pentru acordarea de credite loveste si in creditele imobiliare/ ipotecare.

Proiectata pentru a diminua apetitul romanilor pentru creditele de consum, norma aprobata de BNR, contine restrictii care se vor aplica si in cazul creditelor ce au ca destinatie achizitionarea sau constructia de locuinte, principalele modificari fiind impunerea achitarii unui avans minim de 25% si acoperirea garantiei in proportie de minimum 133%.

Astfel, potrivit normei privind limitarea riscului de credit la creditele acordate persoanelor fizice, „valoarea unui credit pentru investitii imobiliare nu poate depasi 75% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul si/sau din valoarea devizului estimativ” (art.9, alineat (1)).

De asemenea, se efectueaza schimbari si in cazul garantiilor pe care trebuie sa la prezinte solicitantul de credit: “valoarea garantiilor nu va fi mai mica de 133% din valoarea creditului”, in contextul in care, pana in prezent, valoarea garantiilor putea fi si de 100%.

Rezulta deci ca noile norme cu privire la limitarea riscului de credit pentru imprumuturile persoanelor fizice aprobate de Consiliul de administratie al BNR impun achitarea unui avans (in cazul unei investitie imobiliare) de minimum 25% din valoarea imobilului pentru achizitionarea caruia se solicita creditul.

In urma acestei hotarari, unele banci precum CEC (avans minim de 5%) si BCR (avans minim de 15%), care mizau pe faptul ca un avans mic reprezinta un mod de a atrage mai multi clienti, vor avea de pierdut.

De asemenea, vor fi dezavantajate si persoanele fizice care vor sa-si cumpere o casa, dar nu au bani stransi.

In acest sens, populatia nu va mai putea accesa fara dificultati nici macar creditul de nevoi personale, intalnit tot mai des ca surogat al creditului imobiliar/ipotecar deoarece exista reglementari si cu privire la creditul de consum:

„in situatia in care creditul de consum are ca destinatie achizitionarea de bunuri, solicitantul trebuie sa prezinte garantii reale si/sau personale la nivelul creditului solicitat sau sa achite un avans de minimum 25% din valoarea respectivelor bunuri (art.

8, alin 1)– pana acum, pentru accesarea acestui tip de credit nu era necesara prezentarea de garantii (mai ales la creditul pe termen scurt, pana la 5 ani).

In continuare, in alineatul 2 al articolului 8 din norma se precizeaza: “in situatia in care creditul de consum are alta destinatie decat cea prevazuta la alin.(1), solicitantul trebuie sa prezinte garantii reale si/sau personale la nivelul creditului solicitat.

In prezent, avansul perceput pentru un credit pentru investitii imobiliare difera de la o banca la alta. Cele mai importante banci de la noi impun urmatoarele avansuri:

BCR-avansul pentru creditul imobiliar este de 15

-avansul pentru creditul ipotecar este de 25%

BRD-avansul este de 20% atat pentru creditul imobiliar cat si pentru creditul ipotecar

RAIFFEISEN BANK-avansul estede 25% atat pentru creditul imobiliar, cat si pentru creditul ipotecar

HVB-avansul este de 30% pentru creditul imobiliar si de 25% pentru creditul ipotecar

BANCA TIRIAC-avansul este de 25% atat pentru creditul imobiliar cat si pentru creditul ipotecar

BANCPOST-avansul este de 25% atat pentru creditul imobiliar cat si pentru creditul ipotecar

PIRAEUS BANK-avansul este de 25% pentru ambele tipuri de credite

ING-avansul este de 25% pentru creditul ipotecar in lei si 30% pentru creditul ipotecar in euro

BANCA TRANSILVANIA-avansul este de 25% pentru ambele tipuri de credite:imobiliar si ipotecar

ALFA BANK-avansul este de 25% pentru ambele tipuri de credit

VOLKSBANK-avansul este de 25% pentru ambele tipuri de credite

UNICREDIT –avansul este de 25% pentru ambele tipuri de credite

BANCA ROMANEASCA-avansul este de 25% pentru ambele tipuri de credite.

ROMEXTERRA-avansul este de 25% pentru creditul imobiliar in lei

CEC-avansul este de 5% pentru ambele tipuri de credite

Modificarile cu privire la restrictionarea creditarii vor intra in vigoare incepand cu 1 septembrie a.c..

Deoarece, pana la venirea calendaristica a toamnei nu mai este decat o saptamana (timp insuficient pentru a aplica si a obtine un credit imobiliar/ ipotecar), nu va ramane decat sa strangeti banii necesari unui avans (cel putin 25% din valoarea creditului pe care va ganditi sa-l accesati) si abia, dupa aceea sa aplicati pentru obtinerea creditului.

Si, cu toate ca mai este asa putin pana la aplicarea noilor norme, bancile nu au inca disponibile pentru clienti (macar orientativ) noi formulare de calcul.

Un consilier al unei banci chiar ne-a dezvaluit ca “asteapta si angajatii cu nerabdare” aceasta colectie de norme. Asteptare placuta si succes la economisit pentru avans!