Ziarul Adevarul a obtinut Regulamentul scolar, care va intra in vigoare de la 1 septembrie. Daca dupa actualul Regulament scolar, directorul unei scoli efectueaza cel putin 120 de asistente la ore in cursul unui an scolar, astfel incat fiecare dascal sa fie asistat cel putin o data pe an, noul Regulament scolar ii pune la munca atat pe directori, cat si pe profesori.

Potrivit acestuia, intr-un an scolar, directorul trebuie sa faca 3-4 asistente pe saptamana, la orele de curs, fiecare cadru didactic fiind asistat cel putin o data pe semestru. Si tot directorul este cel care inainteaza, anual, un raport general privind starea si calitatea invatamantului din scoala pe care o conduce.

De aceasta data, un rezumat al acestui raport va fi facut public, inclusiv prin afisare electronica. Creste numarul membrilor Consiliului de administratie al unitatii de invatamant de la 5-11 membri, cat este in prezent, la 9-15 membri.

Potrivit noului Regulament scolar, unitatea scolara adopta propriul regulament de functionare a comisiei pentru evaluarea si asigurarea calitatii, formata din 3-9 membri si care cuprinde: reprezentanti ai corpului profesoral, reprezentanti ai parintilor ori ai elevilor, reprezentanti ai consiliului local.

Pe viitor, parintii sunt obligati ca, cel putin o data pe luna, sa ia legatura cu invatatorul sau dirigintele pentru a cunoaste evolutia elevului.

Este interzisa implicarea elevilor in strangerea de fonduri. Totodata, se interzice initierea de catre scoala sau de catre parinti a oricarei discutii cu elevii in legatura cu colectarea si administrarea fondurilor.

Asociatia de parinti dintr-o scoala este compusa din presedintii comitetelor de parinti ai fiecarei clase si este convocata de director pentru a alege consiliul reprezentativ al asociatiei parintilor, numit in continuare "consiliul reprezentativ al parintilor".

Si tot prin noul Regulament scolar, elevul are dreptul sa conteste modalitatile de evaluare.

Elevii din invatamantul de stat si particular acreditat se bucura de egalitate in toate drepturile conferite de calitatea de elev.

In baza acestui regulament si a regulamentului intern al scolilor, directorul va incheia cu parintele/elevul de clasa a IX-a - a XII-a un acord de parteneriat scoala-familie. Neschimbata a ramas durata orelor de curs.

In invatamantul primar, ora este de 45 de minute; in situatiile in care clasele I-IV functioneaza impreuna cu clasele din alte cicluri de invatamant, ora de curs este de 50 de minute, la fel si pentru clasele din invatamantul gimnazial, liceal, scoala de arte si meserii si invatamantul postliceal. De asemenea, notele la teze au aceeasi pondere in media semestriala, de 25%.

Si pe viitor, in timpul scolarizarii, elevii vor beneficia de asistenta psihopedagogica si medicala gratuita si vor avea dreptul la bilete cu preturi reduse la spectacole, muzee, manifestari cultural-sportive si la transportul in comun.