In scandalul „Mata Hari de Romania” au aparut numele presupusilor spioni: Tibor Szatmari, fost consilier al lui Marko Bela, si sotia sa, Ildiko Szatmari, fost functionar in Ministerul roman al Educatiei. Unul dintre cei trei ministri implicati ar fi fostul sef al Oficiului pentru Maghiarii de Dincolo de Granite. Cei trei neaga.

Povestea a fost scoasa la iveala de cotidianul „Magyar Nemzet”, care sustine ca o romanca s-a culcat cu trei ministri maghiari, fiind suspectata, impreuna cu sotul ei, de spionaj in favoarea Bucurestilor.

Parlamentarii de la Budapesta, inclusiv cei ai puterii, au confirmat oficial ca exista informatii despre acest caz, in raportul serviciilor secrete pe anul trecut.

Tacerea persista in randul serviciilor secrete de la Budapesta si Bucuresti.

In scandalul „Mata Hari” apar nume conectate la UDMR

Cuplul banuit de spionaj in favoarea Romaniei ar fi format dintr-un fost consilier UDMR si sotia sa, care a lucrat si in administratia de la Bucuresti

In scandalul de spionaj de la Budapesta au aparut ieri numele celor suspectati ca ar lucra pentru serviciile secrete romanesti, ca si a unuia dintre ministrii care ar fi intretinut relatii intime cu romanca. „Kronika”, publicatie de limba maghiara din Romania, a preluat numele de pe un site de stiri ungar. Tot ieri, unul dintre cei acuzati ca a avut relatii cu romanca a negat vehement.

Cotidianul budapestan „Magyar Nemzet” (MN), care a lansat subiectul, scrie ca barbatul a fost consilierul lui Marko Bela.

Cei doi se afla inca in Ungaria

Contrar celor publicate initial de MN, cei doi se afla inca in Ungaria. „Kronika” sustine, citand site-ul de stiri INDEX din Ungaria, ca ei sunt Szatmari Ildiko si Szatmari Tibor. In trecut, ea a fost sef de cabinet la Ministerul roman al Educatiei. La randul sau, barbatul a fost consilier al liderului UDMR Marko Bela si sef al biroului Uniunii in capitala Ungariei.

Ieri, Marko Bela a evitat comentariile pentru presa romana. Anterior, declarase aceluiasi portal INDEX: „Sa spunem ca nu am mai avut nevoie de munca dansului”. Se referea la faptul ca Szatmari nu mai lucreaza pentru UDMR din decembrie 2004 sau ianuarie 2005.

Unul dintre ministri neaga

Jozsef Balint-Pataki, fost sef al Oficiului pentru Maghiarii de dincolo de Granite, este primul nume avansat de ziarul ungar ca fiind printre cei trei oficiali cu care Ildiko Szatmari a avut relatii intime. Sunt invocate surse din serviciile secrete. Acestea spun ca exista convorbiri telefonice interceptate intre cei doi (ca si cu un actual si un alt fost ministru).

Ziarul sustine, de asemenea, ca relatia dintre cei doi era de notorietate la Oficiu. „Ineptii si calomnii”, a replicat Balint-Pataki. Fostul sef al Oficiului afirma ca a demisionat in luna iulie din motive de sanatate, si nu pentru ca ar avea legatura cu acest caz de spionaj.

Rolul barbatului

MN sustine ca fostul presedinte al Oficiului, cu rang de secretar de stat, i-a asigurat lui Szatmari Tibor un imobil, cu logistica aferenta. B‡lint-Pataki l-ar fi consultat pe Szatmari in legatura cu deciziile importante legate de maghiarii de peste hotare. In biroul lui s-ar fi aflat o linie directa cu guvernul ungar.

Ziarul mai sustine ca fostul sef al Oficiului nu a trecut un test pentru acordarea unui certificat de securitate.

Suspiciunile de spionaj

Fostii colegi ai femeii au discutat cu cotidianul budapestan. Ei au sustinut ca Ildiko Szatmari ar fi actionat, in cadrul Oficiului, pentru incetinirea transferului de fonduri catre maghiarii din afara Ungariei si pentru directionarea fondurilor catre universitatile din Romania, unde se preda limba maghiara.

Activitatea lui Szatmari, care a fost membra in conducerea Fundatiei Apaczai - de pe langa Ministerul ungar al Invatamantului, este legata de „activitati de spionaj activ”, scrie ziarul.

Din bazele de date oficiale ungare au ajuns in Romania informatii privind posesorii de legitimatii de maghiar, precum si stenograme ale unor sedinte ale fundatiilor din Ungaria.

Secretarul de stat pentru siguranta nationala a spus ca nu poate oferi detalii, pentru ca este secret de stat. Vicepresedintele Comisiei parlamentare de securitate, Toth Karoly (Partidul socialist - aflat la putere), a spus ca la comisie s-a primit „o informare cu caracter general” despre acest caz.

Nascut in Romania

Jozsef Balint-Pataki, unul dintre cei trei ministri, s-a nascut pe 8 mai 1953, in localitatea Bonchida (judetul Cluj). Studiile si le-a facut in Cluj-Napoca, unde a absolvit Liceul „Istvan Bathory”si Facultatea de Istorie din cadrul Universitatii „Babes-Bolyai”.

Dupa Revolutie s-a stabilit in Ungaria. S-a angajat in cadrul Oficiului Maghiarilor de Dincolo de Granite inca din 1990. A fost sef al Oficiului din iunie 2002 pana in vara anului 2005.

Este casatorit si are doi copii.

Ildiko Szatmari

In perioada 1996-2000, Ildiko Szatmari a lucrat in Ministerul Educatiei si Cercetarii, ca inspector de specialitate, in cadrul Directiei generale de invatamant pentru minoritati. Potrivit informatiilor publicate de „Magyar Nemzet”, dupa ce s-a stabilit in Ungaria, aceasta a lucrat si in Ministerul ungar al Invatamantului, in perioada 15 iulie 2002-31 martie 2004.

„Doamna a asigurat legatura cu institutiile de invatamant de peste hotare. Potrivit fostilor colegi, ea avea si o sarcina neoficiala in incetinirea transferului fondurilor, precum si gruparea banilor publici proveniti din bugetul Ungariei catre universitati de stat din Romania unde se preda in limba maghiara”, sustine „Magyar Nemzet”.

Tibor Szatmari

Tibor Szatmari a fost, multa vreme, o persoana importanta in UDMR. Imediat dupa ‘89, s-a angajat la Prezidiul Executiv al Uniunii, de la Cluj-Napoca.

El a promovat insa destul de rapid, ajungand sa ocupe functiile de consilier pentru probleme de politica externa al presedintelui UDMR, Marko Bela, si Sef al Biroului de presa al Uniunii. Pana in decembrie 2004, Szatmari a fost chiar sef al Biroului de la Budapesta al UDMR, raspunzand direct de relatiile dintre Ungaria si formatiunea maghiara.

Tibor Szatmari, unul dintre cei doi presupusi spioni: "Cred ca scandalul a fost pus la cale de opozitia din Ungaria"

EVZ: Domnule Szatmari, dumneavoastra si sotia dumneavoastra, Szatmari Ildiko, sunteti banuiti ca ati fi spioni ai serviciilor secrete romanesti si ca ati desfasurat actiuni de spionaj pe teritoriul Ungariei. Confirmati aceste informatii?

Tibor Szatmari: Nu. Mai mult decat atat, oficialitatile ungare au dezmintit acest lucru.

Secretarul de stat responsabil cu serviciile secrete a dezmintit azi-dimineata (ieri-dimineata - n.r.) intr-o emisiune de televiziune, fostul presedinte al Oficiului Maghiarilor de Dincolo de Granite (Pataki Balint - n.r.) a dezmintit aceasta informatie, a spus ca pe perioada cat a fost el presedinte nimeni nu a avut probleme de securitate.

EVZ: Concret, ce informatii au dezmintit autoritatile ungare?

Tibor Szatmari: Au dezmintit stirile aparute in ziarul „Magyar Nemzet” cum ca eu as fi avut probleme cu serviciile secrete.

EVZ: Sotia dumneavoastra lucreaza la Oficiul Maghiarilor de Dincolo de Granite?

Tibor Szatmari: A lucrat pana in aprilie anul acesta.

EVZ: De ce nu mai lucreaza in prezent?

Tibor Szatmari: A fost o reorganizare si directia pe care a condus-o ea, care s-a ocupat de probleme de educatie, a fost desfiintata.

EVZ: Dumneavoastra sunteti in Ungaria acum?

Tibor Szatmari: Da.

EVZ: Si sotia?

Tibor Szatmari: Sigur.

EVZ: Cum de a aparut numele dumneavoastra in acest scandal?

Tibor Szatmari: In Ungaria, practic, a inceput campania electorala si consider toata aceasta chestiune ca o lupta politica interna. Cred ca nu eu si sotia mea suntem principalii vizati de aceasta problema. Tocmai de aceea nici nu a aparut numele meu in ziarul cu pricina, ci numai initialele. Aici opozitia critica guvernul cum ca ar fi avut relatii cu serviciile secrete romanesti.

EVZ: Considerati ca este un scandal pus la cale de FIDESZ (partidul lui Viktor Orban, de opozitie - n.r.)?

Tibor Szatmari: Cred. Ziarul „Magyar Nemzet” este foarte apropiat de actuala opozitie. Pot sa va spun ca eu am cerut drept de resedinta in Ungaria, si cererea a fost analizata, si am primit dreptul de sedere in Ungaria.

EVZ: Cand s-a intamplat acest lucru?

Tibor Szatmari: Acum o luna.

EVZ: Dumneavoastra ati avut vreodata vreo legatura cu serviciile secrete?

Tibor Szatmari: Nu. Nu am avut nici o relatie nici inainte, nici dupa ‘89. Va spun ca am fost verificat de serviciile secrete maghiare inainte de a primi dreptul de rezidenta in Ungaria. Banuiesc ca n-as fi primit acest drept, daca as fi fost agent al vreunui serviciu secret strain.

Pe de alta parte, sotia mea a fost verificata cand a inceput lucrul pentru Oficiul Maghiarilor de Dincolo de Granite. Nu a avut nici o problema.

EVZ: De ce v-ati mutat in Ungaria?

Tibor Szatmari: Parintii mei s-au stabilit in Ungaria. In 2000 am luat aceasta decizie, sotia mea a fost la facultate aici, aici si-a terminat studiile si a inceput sa lucreze aici. ( Silviu Sergiu)

Apropiatii refuza sa dea credit presei ungare

Apropiatii sotilor Szatmari refuza sa creada ca dezvaluirile din presa maghiara sunt adevarate. Un fost sef al femeii spune ca aceasta era inscrisa la doctorat si era „sarguincioasa”. La randul sau, soacra ei crede ca acuzatiile nu au fundament.

Presupusul amant, bolnav de inima

Tibor Szatmari s-a casatorit cu Ildiko in cursul lunii mai 1998. Aceasta a lucrat la Ministerul Educatiei si Invatamantului, ca inspector de fizica in cadrul Directiei generale pentru invatamantul cu predare in limba minoritatilor. „Cat am colaborat cu ea, mi-a facut impresia unei persoane sarguincioase.

Era inscrisa la doctorat si dorea sa se perfectioneze”, spune secretarul de stat Jozsef Koto (UDMR). Ulterior, in cursului anului 2000, a plecat la Budapesta, unde s-a inscris la doctorat la Facultatea de Fizica. Din 2002, Ildiko Szatmari a ocupat functia de director general in cadrul Ministerului Invatamantului din Ungaria.

„Sotia mea era sefa departamentului care se ocupa de programa de invatamant al maghiarilor de pretutindeni si, in special, de problema Universitatii Sapientia”, a spus Tibor Szatmari. In ceea ce priveste demisia sefului direct al lui Ildiko Szatmari, din motive medicale, fostul reprezentant al UDMR la Budapesta sustine ca acesta este bolnav de inima.

In cursul unei vizite oficiale a suferit o criza de inima si a fost nevoit sa revina la Budapesta. Daca l-ati vedea cat fumeaza, v-ati ingrozi”.

„Le-am dat bani sa-si faca o casa”

Dupa ce s-au casatorit in cursul anului 1998, sotii Ildiko si Tibor Szatmari au locuit intr-un apartament de doua camere, situat intr-un bloc de zece etaje, in cartierul Gheorgheni. In momentul de fata, acolo locuiesc parintii lui Tibor Szatmari, doua persoane respectabile.

„La viata mea am fost profesoara de fizica, iar sotul de matematica. Dupa ce am citit in ziare despre acest scandal, ma tot framant”, spune mama lui Tibor Szatmari. Femeia crede ca fiul ei nu se face vinovat de absolut nici una dintre acuzatiile care i-au fost aduse de ziarul maghiar si ca a facut tot ce i-a stat in putinta pentru ca acestuia sa ii mearga bine la Budapesta.

„Am vandut o casa la Cluj, iar cu banii isi ridica acum o casa”. Cat despre acuzatiile de spionaj aduse la adresa nurorii, mama lui Tibor Szatmari nu stie ce sa prea zica, dar nici nu ii vine sa creada. „Acum ma intreb de ce ea, pe unde a fost, totdeauna a fost un fel de sef. In schimb, nu cred ca mi-a inselat baiatul”, incheie femeia.

Balon de sapun?

Unul dintre deputatii din parlamentul de la Budapesta, Robert Repassy, membru in Comisia de supraveghere a serviciilor secrete maghiare, citat de ziarul „Kronika”, spune ca in rapoartele anuale se face referire la activitatea serviciile secrete romanesti de pe teritoriul Ungariei.

In replica, ofiteri de informatii activi afirma ca toata poveste este un simplu balon de sapun. „Ziarul care a scris apartine FIDESZ, formatiune condusa de Viktor Orban. Acest partid face tot posibilul sa-si atraga capitalul electoral in viitoarea campanie electorala, care sta sa bata la usa.

Apoi, singurele probe la care s-a facut referire sunt cateva inregistrari telefonice; or, ce spion adevarat vorbeste in clar despre aceste activitati la telefon?! Sa fim seriosi”, a precizat respectivul ofiter de informatii. (Mihai Soica, Raluca Crisan)

„Este foarte ciudat”

„Este foarte ciudat ca un serviciu secret vorbeste despre expulzarea unor persoane deoarece ar fi spioni, intr-un raport public destinat parlamentului. Avand insa in vedere faptul ca este vorba despre doua state membre NATO, cred ca se impune o analiza”, a declarat ieri senatorul PNL Norica Nicolai, vicepresedintele Comisiei de aparare a Senatului, referitor la cazul celor doi expulzati.

Nicolai considera ca acest caz trebuie analizat, iar situatia este grava. (Raluca Crisan)

"Dupa ce am citit in ziare despre acest scandal, ma tot framant. Acum ma intreb de ce ea, pe unde a fost, totdeauna a fost un fel de sef. In schimb, nu cred ca mi-a inselat baiatul"

Mama luiTibor Szatmari

"Cat am colaborat cu ea, mi-a facut impresia unei persoane sarguincioase. Era inscrisa la doctorat si dorea sa se perfectioneze"

Jozsef Kot (UDMR), secretarul de stat