Guvernatorul BNR, Mugur Isarescu a spus ieri, intr-un interviu acordat Mediafax, ca este posibil sa mareasca plafonul rezervelor obligatorii in valuta ale bancilor comerciale catre banca centrala. Acum doua saptamani, guvernatorul a afirmat ca pana la majorarea rezervelor in valuta de la 30% in prezent la 40% mai sunt doar cativa pasi.

Aceasta masura este necesara in cazul in care BNR doreste sa blocheze banii disponibili pentru credite ai bancilor comerciale. Acesti bani euro sau dolari sunt de cele regula atrasi de bancile din Romania de la bancile-mama din Occident, sau de pe piata externa, la costuri minime. Ei permit bancilor sa ofere credite in dolari sau euro cu dobanda mai mica decat in cazul imprumuturilor in lei.

Isarescu a tinut sa precizeze, insa, ca toate tarile care au tintit inflatia au evitat sa ofere credite in valuta, iar in acest context revenirea creditului in lei este inevitabila.

"Cu exceptia exportatorilor si imprumuturilor ipotecare, probabil ca vom strange conditiile la creditele in valuta si, in ultima instanta, vom aplica o cota majorata la rezervele minime obligatorii in valuta", a spus Isarescu.

El sustine ca ar fi mai bine ca bancile sa atraga bani din economiile populatiei decat din exterior. Prin urmare, economisirea ar trebui stimulata mai mult.

"Nu avem nimic impotriva resurselor mai ieftine din exterior, dar daca lasam prea multe fonduri (la banci) s-ar putea sa-i dezobisnuim pe romani sa economiseasca", a explicat el. Isarescu a recunoscut faptul ca exista banci care vor avea in vedere scaderea dobanzilor pentru economiile populatiei.

Guvernatorul spera, insa, ca bancile mari sa mentina nivelul actual, atragand inspre ele economiile populatiei de la bancile "fara retea."

"Mizez pe bancile serioase, cu gandire strategica si implicate in economie, care au grija de clientii lor si pe partea de creditare, si la depozite, cum ar fi BCR", a spus Isarescu.

"Probabil vom asista la o migrare a economisirilor la bancile cu retea. Este un fenomen corect pentru ca bancile mai mici, cu deschidere in afara, au acces la fonduri externe, in timp ce bancile autohtone trebuie sa-si protejeze resursele", a adaugat el.

Limitarea operatiunilor BNR de atragere a excedentului de diponibilitati in lei existent la banci a determinat o cadere abrupta a dobanzilor pe piata interbancara.

Majoritatea surplusului de fonduri a fost plasat de banci in facilitatea de depozit deschisa de BNR, pentru care institutiile de credit primesc o dobanda de 4%.

Vanzarile masive de valuta in perioada interventiei au determinat unele banci sa-si depaseasca limita de expunere in relatia cu BNR stabilita de reglementarile care tin de bancile mama.

In aceste conditii, instiutiile in cauza au cautat sa plaseze excedentele la alte bancii, determinand o cadere a ratelor din piata interbancara sub nivelul oferit de BNR, respectiv pana la 2%, scrie Mediafax.