Recent investit in functie, ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ca demararea constructiilor Catedralei Mantuirii Neamului reprezinta o prioritate si un obiectiv important al ministerului. Iorgulescu a dat, astfel, curs recomandarii primite de la presedintele Basescu care i-a cerut sa-si asume demararea lucrarilor.

Ministrul Culturii si Cultelor a spus ca se va intalni si cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, in conditiile in care proiectul beneficiaza de toate aprobarile necesare. Iorgulescu a evitat insa sa dezvaluie costurile necesare ridicarii catedralei.

Noul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a declarat ca prioritatile sale sunt cresterea bugetului ministerului si demararea constructiei Catedralei Mantuirii Neamului.

"Deocamdata, ne-a declarat Adrian Iorgulescu, este definit spatiul, intre Ministerul Apararii Nationale si Casa Poporului. Exista toate aprobarile referitoare la demararea acestui proiect.

In cursul acestei saptamani, urmeaza sa purtam o serie de discutii cu Patriarhul Bisericii Ortodoxe Romane, Teoctist, pentru a gasi o cale de incepere cat mai rapida a lucrarilor. Mi-as dori sa incepem cat mai rapid aceasta constructie monumentala si cred ca si credinciosii din Romania asteapta aceasta constructie de mult timp promisa.

Cred ca e momentul sa trecem de la promisiuni la fapte", a spus Adrian Iorgulescu.

In ceea ce priveste fondurile necesare acestei constructii "foarte importanta pentru toata lumea", ministrul Culturii si Cultelor a declarat ca "este prematur sa va dau acum o estimare" insa a precizat, totusi, ca, ele vor veni, in principal, din fondurile Bisericii Ortodoxe Romane, dar si din fonduri acordate de Guvern.

Noul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, investit in functie de presedintele Traian Basescu, a primit din partea sefului statului recomandarea clara de a finaliza demersurile in vederea realizarii Catedralei Mantuirii Neamului pe amplasamentul decis.

Lacasul de cult ar trebui sa fie ridicat pe un teren aflat intre Ministerul Apararii Nationale si Palatul Parlamentului.

Locatia Catedralei Mantuirii Neamului a reprezentat, in ultimii ani, un subiect de disputa, nu neaparat legata de investitia necesara.

Initial, catedrala urma sa fie ridicata in Piata Unirii si pe axa Bulevardului Unirii, insa acest proiect, care a beneficiat de initiativa si sustinerea Patriarhului Teoctist, a fost abandonat, solutiile fiind considerate inoportune.

Patriarhul BOR a insistat cu interventiile la autoritatile statului, astfel incat, Guvernul a transmis in folosinta gratuita Bisericii Ortodoxe o suprafata de teren (cinci hectare) in Parcul Carol din Bucuresti, pe terenul fostului mausoleu al eroilor comunisti.

Fostul primar al Capitalei, Traian Basescu a intervenit imediat si a atacat hotararea guvernamentala, invocand faptul ca lucrarile ar distruge Parcul Carol.

Basescu a lansat, pe pagina de internet a Primariei, un forum pe tema locatiei Catedralei Mantuirii Neamului si a precizat ca majoritatea bucurestenilor nu au fost de acord cu amplasarea cladirii in Parcul Carol.

Intre timp, PSD, prin reprezentantii in Consiliul Minicipal, a obtinut voturile necesare aprobarii constructiei in Parcul Carol - evident atacata in contencios de Traian Basescu.

Impotriva constructiei din Parcul Carol s-au declarat si arhitectii, care, la randul lor, au cerut sa fie gasit un alt loc pentru edificiu, solicitand pastrarea intacta a statutului de monument a Parcului Carol.

Nici actuala locatie preconizata in perimetrul cuprins intre Ministerul Apararii Nationale si Palatul Parlamentului nu a fost pe deplin acceptata.

Seful Statului Major General, generalul Eugen Badalan, declara ca amplasarea ansamblului arhitectural in perimetrul amintit "ar face inutilizabile o serie de obiective de importanta deosebita pentru securitatea nationala, aflate deja in functiune in perimetrul respectiv".

Generalul Eugen Badalan, in urma unei discutii cu presedintele Comisiei de Aparare din Senat, Ioan Talpes, a recomandat mutarea amplasamentului constructiei cu circa o suta de metri spre sud.

Totodata, presedintele Senatului, Nicolae Vacaroiu arata ca in perimetrul rezervat constructiei Catedralei Mantuirii Neamului exista mai multe culoare subterane ale MApN care leaga Palatul Parlamentului de Cotroceni, Vacaroiu categorisind zona ca "una cu probleme".

Potrivit lui Ioan Talpes, motivul translatarii cu o suta de metri fata de proiectul initial tine si de faptul ca, in subsolul zonei se afla "constructii speciale care tin de coordonarea telecomunicatiilor sau de comandamentele care ar putea fi instalate acolo".