Remanierea celor patru ministri PNL si PD din Cabinetul Tariceanu a scos la iveala lipsa de cadre cu care se confrunta principalele formatiuni politice din arcul guvernamental. Plecarea lui Nicolaescu la Sanatate lasa vacante locuri, cel de purtator de cuvant si cel de lider al grupului PNL din Camera Deputatilor.

Pe de alta parte, democratii au numit-o in locul lui Dinga pe Anca Boagiu care este resuscitata politic in ultima vreme, dupa ce Traian Basescu o trecuse pe linie moarta o vreme. In plus, unii membri ai Aliantei nici nu o considera pe Boagiu capabila sa gestioneze acest domeniu.

Numirea lui Eugen Nicolaescu in locul lui Mircea Cinteza la Ministerul Sanatatii lasa libere alte doua functii. Liberalii vor fi nevoiti sa-i gaseasca un inlocuitor lui Nicolaescu atat in functia de purtator de cuvant al partidului, cat si pentru cea de lider al grupului PNL din Camera Deputatilor.

Deocamdata, cele mai vehiculate nume pentru a-l inlocui pe Nicolaescu in postura de purtator de cuvant sunt Bogdan Olteanu - Ministru Delegat pentru Relatia cu Parlamentul si Teodor Melescanu - senator si vicepresedinte al PNL. O varianta de rezerva era si George Scutaru - deputat.

Numele lui Teodor Melescanu era insa vehiculat si pentru a prelua sefia Camerei Superioare a Parlamentului in situatia in care liberalii fac troc cu democratii la sefia celor doua Camere. Pana acum functia de presedinte al Senatului, in situatia revocarii actualilor ocupanti, ar fi revenit democratilor, iar omologul sau liberalilor.

Pe de alta parte, o data Nicolaescu dus sa gestioneze crizele din sanatate apare o alta problema si anume cine va fi de acum inainte lider al grupului PNL din Camera Deputatilor. O decizie in acest sens se va lua probabil peste aproximativ doua saptamani cand conducerea PNL se va intalni cu membrii grupurilor parlamentare.

Deocamdata, in lipsa unei decizii, numele care circulau la bursa zvonurilor erau cele ale Monei Musca si Titus Gheorghiof. Ghiroghiof este insa si secretarul Camerei Deputatilor in timp ce Mona Musca va pleca observator la Parlamentul European.

In mod surprinzator fostul ministru al Culturii, in pofida "contrelor" pe care le-a avut cu premierul Calin Popescu Tariceanu, ramane, gratie imeginii pe care si-a construit-o, in cartile liberalilor. Nu demult, numele sau era vehiculat si ca potential lider al Camerei Deputatilor. Daca e omul potrivit la locul potrivit nu avem resentimente", spun membri ai PNL despre Mona Musca.

Nu de acelasi tratament se bucura insa si fostul ministru al Finantelor, Ionut Popescu, care va ramane senator si membru al conducerii liberale in virtutea faptului ca ocupa deja aceste pozitii.

La PD lipsa de cadre s-a manifesta in primul rand prin reactualizarea politica a Ancai Boagiu. Potrivit unor surse din PD Anca Boagiu a "venit la plic" o data cu OK-ul dat remanierii.

Capacitatea sa de a performa in fruntea Ministerului Integrarii este insa pusa la indoiala de membrii ai Aliantei, in pofida declaratiilor triumfatoare ale sefului statului Traian Basescu.

"Nu o sa se schimbe nimic prin numirea Ancai Boagiu. Nu avem strategie, nu stim cum va arata tara noastra in 2007, pentru ca avem o maniera proprie de a astepta mereu ceva la Inalta Poarta. Au fost turcii, apoi rusii, iar acum suntem un popor de asistati, pentru ca singurul lucru care ne intereseaza este sa avem o relatie statistica cu Bruxelles.

Nu avem tinte, iar demersul nostru politic si birocratic nu este in stare sa genereze proiecte", a spus senatorul Norica Nicolai.

Nu numai liberalii sunt nemultumiti de noii numiti in Guvern, ci si democratii, care critica cec-ul in alb pe care l-a primit conservatorul Codrut Seres o data cu mentinerea lui, artificiala, in Guvern. De altfel, si seful statului a cerut inca o data cu ocazia ceremoniei de depunere a juramantului celor patru ministrii sa fie acordata atentie si Ministerului Industriei.

"Sunt convins ca ne putem uita cu atentie si la Ministerul Industriilor", a declarat Traian Basescu.

In replica, purtatorul de cuvant al Partidului Conservator, deputatul Bogdan Ciuca a spus ca afirmatiile presedintelui s-au referit strict la situatia din acest domeniu.

"Domnul Basescu nu s-a referit nici la Partidul Conservator, nici la ministrul Seres. Declaratia presedintelui a fost in sensul afirmatiilor sale precedente referitoare la domeniul gestionat de ministrul Seres", a spus Ciuca.

Melescanu reactiveaza tema anticipatelor

Vicele liberal Teodor Melescanu reactveaza ideea alegerilor anticipate. "Cred ca vor fi alegeri anticipate, dar miza nu este daca vor fi sau nu, ci cand vor avea loc" a spus Melescanu.

In opinia sa, cel mai bun moment pentru organizarea de anticipate ar fi la inceputul anului 2007, in situatia in care Romania se va integra in UE.

"Un alt moment pentru anticipate ar fi in primavara anului viitor, dupa raportul de tara. Cred Insa ca daca ar fi foat facute in acest an, anticipatele ar fi avut efect negativ pentru interesul national, desi ar fi fost o victorie pentru Alianta" a mai spus Melescanu.

El nu a exclus posibilitatea ca in situatia amanarii integrarii la 1 ianuarie 2007 sa fie luata in calcul formarea unui guvern minoritar si declansarea ulterioara de alegeri anticipate.

De asemenea el a readus in discutie si problema fuziunii PNL-PD, precizand ca o astfel de apropiere nu are mari sanse de reusita in prezent din cauza tensiunilor dintre filialele celor doua partide.

"Procesul apropierii PNL de PD se va desfasura intimp si trebuie sa se realizeze in mod firesc de la baza spre centru, iar singura conditie este sa nu ne pierdem identitatea liberala" a msi spus Melescanu.