Amanarea integrarii Romaniei in UE la 1 ianuarie 2007 inseamna pierderi de peste doua miliarde de euro reprezentand totalul contributiilor Uniunii la procesul de reforma din Romania, a declarat, marti, la Scoala de vara a tinerilor liberali, ministrul de Externe, Mihai Razvan Ungureanu, citat de Mediafax.

Un alt dezavantaj va fi scaderea credibilitatii politice a Romaniei.

Ministrul de Externe a mai spus ca oficialii UE nu au un plan B in eventualitatea in care Romania si Bulgaria nu se vor integra la 1 ianuarie 2007.

"Nici macar birocratia de la Bruxelles nu a luat in calcul integrarea Romaniei si Bulgariei in 2008. Exista o incredere foarte mare ca aceste doua state isi vor indeplini obiectivele astfel incat sa devina membre UE la 1 ianuarie 2007", a mai spus Ungureanu.

El considera ca Romania se afla in prezent in grafic cu indeplinirea obiectivelor.

"Cu minime corectii, putem fi foarte aproape de calendarul complet privind integrare", a afirmat Ungureanu, adaugand ca Raportul de tara din octombrie va evoca pozitiv progresele Romaniei.

Mihai Razvan Ungureanu a precizat ca va mai exista un Raport de tara in aprilie 2006, iar acel raport ar putea cuprinde si recomandarile politice referitoare la integrarea Romaniei.

Germania, tot mai reticenta la extindere

Crestin-democratii germani, ce-i drept aflati in campanie electorala, dar creditati ca viitori guvernanti dupa alegerile din septembrie, continua sa transmita semnale de reticenta in privinta aderarii Romaniei si Bulgariei.

Referendumurile din Franta si Olanda au aratat ca o extindere rapida a UE ar fi vazuta foarte critic de cetatenii UE, iar pentru aderarea cu drepturi depline a Romaniei si Bulgariei "1 ianuarie 2007 sau 2008 este probabil prea devreme", a declarat un reprezentant al CDU, citat de Reuters.

Respingerea Constitutiei UE la referendumurile desfasurate in cursul acestui an in Franta si Olanda a aratat ca alegatorii din tarile UE nu sunt inca pregatiti pentru o noua extindere semnificativa a Uniunii, a apreciat Guenther Beckstein, ministru de Interne in landul Bavaria.

"Lectia referendumurilor din Franta si Olanda este ca extinderea rapida a UE ar fi vazuta foarte critic de cetatenii UE", a spus Beckstein, apreciind ca "aderarea Bulgariei si Romaniei la 1 ianuarie 2007 sau 2008 este probabil prematura".