Desi numarul de automate destinate retragerii de numerar (ATM) a crescut in Romania cu circa 17% de la inceputul anului, aceasta majorare a urmat numai dezvoltarea fireasca a retelelor bancilor in teritoriu.

In schimb, nici o banca nu a facut sacrificii pentru a amplasa ATM-uri in locuri greu accesibile din tara. Mai mult, la mai bine de o luna si jumatate de la lansarea leului nou, bancile nu se inghesuie sa achizitioneze si sa distribuie noua moneda pe piata.

In Vama Veche nu exista ATM-uri. In schimb, festivalul cultural de la Sziget, desfasurat pe o mica insula pe Dunare de la periferia Budapestei, ofera participantilor cate opt ATM-uri mobile si un birou bancar cu trei angajati, pe parcursul a opt zile.

In Romania, oamenii din orasele cu mai putin de 10.000 de locuitori au foarte mare noroc daca gasesc un ATM prin preajma. In acelasi timp, foarte putine ATM-uri dintre cele existente sunt incarcate cu lei grei.

Necesitatea dezvoltarii retelei de ATM-uri, in special in zonele rurale, este luata in considerare de banci doar in masura in care deschid sucursale in zonele respective. Altfel, costurile de operare a unui ATM aflat la distanta mare de o sucursala sunt greu de suportat.

Cele mai multe din banci s-au concentrat pe orasele mari.

"Majoritatea bancomatelor noastre se gasesc in zona de dezvoltare a bancii - Cluj, Arad, Oradea, Sibiu sau Timisoara, dar si in marile orase, precum Bucuresti sau Constanta", spune presedintele Bancii Transilvania, Robert Rekkers.

Desi exista peste 3.750 de bancomate operationale in Romania, in crestere cu 17% fata de decembrie 2004, rata de acoperire la nivel national a acestora ramane foarte mica in comparatie cu alte tari europene.

Bucurestii isi mentin cota de piata de aproximativ 20% atat la numarul cardurilor valide aflate in circulatie, cat si la numarul ATM-urilor, cu 719 aparate operationale, se arata intr-un studiu publicat pe site-ul no-cash.ro.

Totodata piata manifesta un grad ridicat de concentrare, primele patru banci detinand peste 500 de ATM-uri fiecare si o cota de peste 72%. Potrivit datelor raportate de bancile comerciale, cea mai mare retea de automate bancare apartine BCR cu 950 de terminale, ceea ce reprezinta o cota de piata de aproximativ 25%.

"Am crescut cu circa 12% numarul bancomatelor de la inceputul anului si avem in vedere instalarea a inca 100 de ATM-uri pana la sfarsitul lui 2005", spune Corneliu Cojocaru, purtatorul de cuvant al BCR.

In acelasi timp, oficiali ai UniCredit ne-au declarat ca ATM-urile bancii vor fi prezente in toate marile orase pana la sfarsitul anului, cand reteaua va creste de la 41 de ATM-uri la 60, toate fiind dotate cu lei noi. Si bancile mici, precum Emporiki, preconizeaza o crestere a retelei.

"Vom creste de la 14 la 17 ATM-uri pana la sfarsitul anului. Un bancomat va avea lei noi", spune Dragos Trusca, Sef al Departamentului Carduri al Emporiki Bank.

Pe de alta parte, o problema principala cu care se confrunta ATM-urile este lipsa de lei noi, cel putin pe termen scurt. Sub 5 % din banci au trecut ATM-urile la leul nou, spun bancherii.

"BNR nu se grabeste sa retraga banii vechi, intrucat gradul acestora de uzura este destul de mic. Teoretic si practic, nu prea exista suficienti lei noi", spune un bancher. Exista inca banci care nu au trecut retelele de ATM la leul nou.

Banca Transilvania, de pilda, va astepta pana la 1 octombrie ca sa vada daca exista suficienti lei noi in vistieriile bancii pentru a trece reteaua de ATM-uri la noul sistem, spune presedintele Rekkers. Raiffeisen Bank nu are momentan o data la care va efectua trecerea la leul greu, spun oficalii bancii.

"Se spune ca BNR ar fi emis lei noi in volumul echivalent al circa 2.000-3.000 de miliarde de lei vechi, dintr-un total al banilor de pe piata de circa 12.000 de miliarde de lei vechi.

Comisionul perceput de BNR de 0,25% din numerarul retras sau depus de bancile comerciale face ca atragerea leului nou sa fie foarte scumpa pentru ATM-uri, unde un comision de retragere poate ajunge de la 0,2%", spune un bancher.

"Din pacate, ramanem o tara bazata pe numerar", a adaugat el.

Comisioanele de retragere de la banci difera, in functie de emitentul cardului.

Ele sunt de regula 0,2 % pentru retrageri de numerar de la ATM-urile bancilor emitente ale cardului, si de pana la 25.000 de lei plus 0,5% din suma retrasa in cazul retragerii de la bancomatele bancilor concurente.

Pentru cumparaturi prin POS-uri, comerciantii nu percep, de regula, comisioane.