Nivelul chiriilor pe piata spatiilor de birouri din Bucuresti ramane printre cele mai reduse din Europa Centrala si de Est in pofida faptului ca Romania se situeaza pe ultimele pozitii in ceea ce priveste stocul de birouri, reiese dintr-un raport realizat de compania CB Richard Ellis (CBRE).

Potrivit acestuia, nivelul chiriei pe piata romaneasca a spatiilor de birouri este de 18 euro pe metru patrat pe luna, cele mai reduse niveluri fiind inregistrate in Sofia, respectiv 16 euro pe metru patrat pe luna, si Bratislava, cu 17 euro lunar, informeaza Mediafax.

Cele mai mari chirii sunt percepute, potrivit CBRE, pe piata imobiliara din Moscova - 41,5 euro pe metru patrat pe luna si Budapesta si Varsovia - 20 de euro pentru fiecare metru patrat de spatiu de birouri.

In ceea ce priveste stocul de spatii de birouri, in Bucuresti sunt construiti aproape 700.000 de metri patrati, ultimul loc fiind ocupat de Sofia cu un stoc de aproximativ 500.000 de metri patrati. Capitala Rusiei, cu 4,9 milioane de metri patrati de birouri, si cea a Poloniei, cu 2,3 milioane de metri patrati, ocupa locurile fruntase in ceea ce priveste stocul de birouri.

In raport se mai apreciaza ca, in prima jumatate a anului, in Europa Centrala si de Est au fost construiti peste 650.000 de metri patrati de spatii de birouri noi, mai putin cu 7% fata de aceeasi perioada a anului trecut. Pentru sfarsitul anului, specialistii CBRE estimeaza ca vor fi dezvoltate proiecte cu o suprafata totala de 1,4 milioane de metri patrati, in crestere cu 14% fata de 2004.

"In timp ce dezvoltarea se va remarca mai ales pe pietele tinere, precum Bucuresti si Sofia, cele din Europa Centrala vor avea o crestere moderata", se precizeaza in raport.

In plus, potrivit datelor CBRE, in primele sase luni ale anului pe piata imobiliara au fost realizate investitii de peste doua miliarde de euro, pe piata spatiilor de birouri fiind investiti aproximativ un miliard de euro. Cea mai mare parte a sumei, respectiv 88% a fost alocata pietelor din Cehia, Ungaria si Polonia.

Cei mai activi investitori pe aceasta piata au fost cei din Austria, care au participat in proportie de 27,4% la volumul total al investitiilor, cei din Germania - 26,9% si Cehia - 14,6%.