Firma EDF Services Limited, fostul operator al spatiilor duty-free din incinta Aeroportului International Henri Coanda din Bucuresti, a atacat statul roman la Centrul International de Solutionare a Disputelor legate de Investitii, tribunal international de arbitraj de pe langa Banca Mondiala, informeaza Mediafax.

Reprezentantii Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului nu au dorit sa comenteze informatia, iar conducerea aeroportului a afirmat ca nu detine date suplimentare referitoare la actiunea firmei EDF.

EDF, inregistrata in Hong Kong, a operat spatiile duty-free din incinta aeroportului pana la inceputul anului 2002, in baza unei asocieri incheiata in 1992 cu firma Sky Services LTS, Aeroportul International Bucuresti-Otopeni (fosta denumire a aeroportului Henri Coanda) si Tarom.

Partenerii romani s-au retras din asociere in 2002, iar spatiile duty-free au fost scoase la licitatie.

In noiembrie 2002, cotidianul german "Die Welt" a publicat un articol potrivit caruia un reprezentant al Guvernului roman i-ar fi solicitat proprietarului firmei EDF mita in valoare de 2,5 milioane de dolari pentru ca firma sa continue sa administreze magazinele duty-free.

Ministerul Lucrarilor Publice, Transporturilor si Locuintei a negat la acea vreme informatia si a solicitat EDF sa nominalizeze oficialul roman care ar fi cerut mita.

Tribunalul de la Washington mai are pe rol o disputa in care este implicat statul roman, firma americana Noble Ventures solicitand Romaniei daune in valoare de peste 350 milioane de dolari, ca urmare a anularii privatizarii Combinatului Siderurgic Resita - CSR.