Ajutoarele de stat de care s-au bucurat unele societati au fost acordate in baza unor legi care nu sint in concordanta cu cele europene. Consiliul Concurentei a deschis o investigatie pentru descoperirea acestora.

Un exemplu de lege care incalca normele europene este hotarirea de guvern prin care datoriile institutelor de cercetare sint sterse. Prin astfel de acte, indeosebi prin cele date de autoritatile locale, anumite companii sint favorizate ca urmare a pomenilor date din banii publici.

Dupa o analiza efectuata asupra actelor normative emise in prima jumatate a anului trecut, Consiliul Concurentei a deschis investigatii despre masurile de ajutor pe care sapte agenti economici, din categoria marilor contribuabili, le-au primit din partea statului.

In vizorul Consiliului au intrat Aro Cimpulung, Roman Brasov, UCM Resita, ICMRS Galati, Moldosin Vaslui, Faur Bucuresti si Foradex Bucuresti.

Acte suspecte

In prima jumatate a anului trecut atit ARO, cit si Roman au beneficiat de o prevedere prin care se anuleaza TVA colectata aferenta debitelor nerecuperate de creditorii celor doua societati.

Roman si Faur s-au bucurat printr-un alt act normativ de stingerea prin conversie a creantelor pe care predecesoarea AVAS, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participantiilor Statului, le avea la cele doua companii. Printr-un ordin comun dat de Ministerul Finantelor si AVAS in 2004 s-au acordat inlesniri la plata obligatiilor bugetare datorate si neachitate de ICMRS Galati.

Cazuri trase la indigo

La privatizare, ARO si Roman au beneficiat de stergeri de datorii in valoare cumulata de 80 de milioane de euro, i nsa Consiliul Concurentei nu a fost notificat la timp in legatura cu ajutoarele de stat respective. In aceeasi ipostaza se afla Uzina de Constructii Mecanice Resita.

Unitatea a fost vinduta in 2003 unui consortiu format din compania elvetiana INET AG si asociatia salariatilor din societate. Pentru pachetul de 60,6% din actiuni cumparatorul a platit 13,1 milioane de dolari. In schimb, a primit inlesniri de la plata obligatiilor restante la 31 decembrie 2002, precum si stingerea prin conversie in actiuni a creantelor neincasate.

Consiliul Concurentei a solicitat AVAS sa notifice masurile de sprijin acordate UCM la privatizare, pentru a fi evaluate, insa pina in prezent nu a primit nici un raspuns. Consiliul s-a lovit de aceeasi problema si in cazul Faur, Moldosin si Foradex.

Daca societatile sint gasite vinovate ca au incalcat legea privind ajutorul de stat, risca din partea Consiliului Concurentei amenzi usturatoare.