In premiera de la infiintarea sa, in 1999, Consiliul National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS) i-a retras acreditarea de cercetator redactorului „Cotidianul“ Mirela Corlatan, in urma mai multor articole care au deranjat conducerea acestei institutii.

Decizia de retragere a acreditarii a fost luata in ultima sedinta a Colegiului, pe 28 iulie.

„Aceasta propunere se discuta cel putin din martie, dar luarea unei decizii a trenat dupa apelul pe care l-am facut la o judecata fara ura si partinire. Este o decizie foarte grava si abuziva, intrucit spiritul legii este acela de a deconspira, nu de a ascunde adevarul“, spune Claudiu Secasiu, unul din cei doi membri ai Colegiului care au votat impotriva retragerii acreditarii.

„Este vorba de o alergie mai veche a lor fata de ideea ca ziaristii sa vina la CNSAS“, a spus Mircea Dinescu, si el membru al Colegiului.

Subiecte tabu pentru CNSAS

O parte dintre articolele Mirelei Corlatan, in urma carora s-a facut propunerea de retragere a acreditarii, au vizat actiunea de preluare a arhivelor de la SRI prin numaratoarea fila cu fila a dosarelor, actiune pentru care ar fi necesari aproximativ 12 ani.

„Generosul“ Csendes

„Au fost mai multi jurnalisti vizati, insa in acest caz s-a nimerit sa se finalizeze discutia“, a justificat nonsalant Ladislau Csendes, secretarul Colegiului, unul dintre cei cinci membri care au votat „pentru“, laudindu-se ca el a fost insa cel care a propus sa ofere posibilitatea de a contesta decizia in 15 zile, „desi legea nu prevede asta“.

„Presa o ia uneori inaintea Colegiului. De exemplu, in loc sa discutam cazul Buzura, asa cum ne-am propus, am discutat de ce trebuie sa lucram sub presiunea presei“, a admis in final Csendes motivatia neoficiala a deciziei.