Ministerul Agriculturii a recunoscut ieri ca UE a cerut Romaniei emiterea unei legi speciale care sa permita strainilor sa cumpere terenuri agricole in Romania.

Ministerul Agriculturii s-a sesizat in urma articolului aparut marti in „Cotidianul“, in care dezvaluiam mecanismul prin care italienii, in principal, au pus stapinire pe zeci de mii de hectare de teren agricol in vestul, sudul si estul tarii.

„Trebuie precizat insa ca strainii nu au dreptul, conform Constitutiei, sa cumpere teren in Romania, decit daca acest lucru este reglementat de o lege speciala. La capitolul de negociere cu Uniunea Europeana s-a pus problema emiterii unei astfel de legi speciale, dar aceasta nu a fost inca luata in discutie”, se precizeaza in punctul de vedere al ministerului.

UE ne-a cerut o asemenea lege deoarece a dat si credite nerambursabile cetatenilor ei pentru achizitia acestor terenuri din estul Europei.

Acest drept le este acordat, totusi, strainilor abia incepind cu 2006, prin noile legi ale proprietatii, votate in Romania.

Reprezentantii agriculturii recunosc ca practica surprinsa in articolul din „Cotidianul“ (strainii cumpara teren prin firme romanesti sau prin intermediari) exista, insa sustin ca ministerul are o evidenta a circulatiei terenurilor, desi la momentul solicitarii acestei statistici, de catre redactorul „Cotidianul“, Biroul de presa al institutiei nu stia de existenta ei.