Nu mai putin de 60 de miliarde de lei vechi ii costa pe contribuabili schimbarea scaunelor si fotoliilor din sala de plen a Camerei Deputatilor. Si aceasta pentru ca alesii nostri sunt asemenea scolarilor de clasa intai care scrijelesc bancile.

Alte aproape 50 de miliarde vor fi ingropate sub... gresia si faianta piscinei de la subsolul Palatului Parlamentului.

Este vorba despre piscina care ba nu exista, ba exista, ba nu s-a mai lucrat la ea dupa 1989, ba este aproape gata si va fi folosita pentru antrenamentul ofiterilor SPP.

Sumele par insa mici in comparatie cu cele 800 de miliarde lei vechi alocate lucrarilor la noile spatii destinate senatorilor, care au parasit cladirea din Piata Revolutiei pentru incaperile mai vaste si mai luxoase din Palatul Parlamentului. Dar se tot aduna... si ies la iveala noi amanunte, unele deosebit de relevante pentru calitatea alesului roman.

Ghiulurile sunt de vina!

In cadrul lucrarilor de renovare si modernizare, s-au impus reconditionarea a 80% din scaunele deputatilor, precum si inlocuirea celor aproximativ o suta de fotolii. Cele mai afectate de trecerea timpului, dar si de "imaginatia" parlamentarilor plictisiti probabil in timpul sedintelor au fost sirurile de scaune din apropierea tribunei si a birourilor de la prezidiu.

"Bancile din spatele salii, care erau in stare mai buna, le-am adus in fata. (...) Am schimbat si burete, si chingi, si tot, dar la unele n-am mai avut ce repara", s-a plans ziaristilor seful lucrarilor de la Palatul Parlamentului, Razvan Opris.

Tot acesta a oferit si o posibila explicatie pentru deteriorarea scaunelor: inelele de pe degetele deputatilor si pixurile folosite pentru luarea de notite in timpul dezbaterilor. "Desene nu erau, dar o serie de participanti si-au lasat cateva urme pe pupitru si pe pielea respectiva", a mai explicat Opris.

Si daca tot sunt reconditionate scaunele alesilor, s-a profitat de ocazie pentru asortarea lor cu noua mocheta pusa in sala, in nuante de galben mustar, cu irizatii verzui, pentru ca parlamentarii sa beneficieze de un ambient cat mai placut, pentru a da randament maxim in crearea legilor tarii.

De la senatori, piscina ajunge la SPP

Piscina din subsolurile Palatului Parlamentului are si ea o poveste interesanta.

Initial, ea nici nu exista pana sa o descopere ziaristii. Prinsi pe picior gresit, mai-marii Camerei Deputatilor s-au grabit sa spuna ca este vorba de o... "groapa", de un proiect abandonat inca dinainte de 1989, desi corpurile de iluminat moderne, gresia si oglinzile recent montate contraziceau flagrant declaratiile lor.

Intrebat de spre sumele cheltuite, Mihai Unghianu, secretarul general al Camerei, a aruncat presei o suma modica, pentru a recunoaste ulterior adevarul: 13,7 miliarde lei vechi cheltuite in 2003-2004 si alte 35 miliarde lei vechi estimate pentru perioada de pana la finalizare. Si dupa aceea balbaielile pe marginea piscinei au continuat.

Intrebat cui ii va reveni "groapa", Adrian Nastase, presedintele Camerei Deputatilor, a incercat sa arunce "pisica": "Decizia ar trebui sa fie luata de colegii de la Senat, pentru ca lor le este destinata".

Acum, la mai putin de o saptamana pana la reluarea lucrarilor Parlamentului, acelasi Unghianu a anuntat ca piscina si sala de forta au fost incredintate SPP pentru antrenamentele scafandrilor.

Numai ca si de data aceasta secretarul general al Camerei s-a vazut contrazis de colonelul Constantin Dobre, purtatorul de cuvant al SPP, care a precizat ca piscina nu indeplineste criteriile necesare pregatirii scafandrilor. Din simplul motiv ca un scafandru care se respecta nu se antreneaza la adancimea de doi metri.