Asociatia transnistreana "Pro Europa" cere ca asa-zisul Minister al Securitatii de Stat de la Tiraspol sa fie inclus pe lista organizatiilor teroriste, informeaza Moldpres, preluat de Rompres.

Intr-un material difuzat de site-ul rus Vlasti.net, asociatia citata a anuntat ca securitatea transnistreana pregateste mai multe scenarii de tensionare a situatiei in regiune, printre care si provocarea unei confruntari cu fortele Ministerului de Interne din Republica Moldova.

"De la inceputul anului, seful securitatii, Vladimir Antiufeev, si subordonatul sau, Dmitri Soin, sunt dati in urmarire prin Interpol, insa in luna aprile Antiufeev a efectuat o vizita la Moscova, unde a fost primit de catre inalti oficiali rusi, inclusiv de seful diplomatiei ruse, Serghei Lavrov, ceea ce confirma inca o data interesul conducerii Rusiei pentru existenta regimului criminal de la

Tiraspol", se arata in materialul Vlasti.net.

Asociatia mai sustine ca alegerile in regiunea tranistreana nu pot avea loc si din considerentul ca presedintele comisiei electorale de la Tiraspol este Dmitri Osadciuk, ofiter de securitate, "care falsifica cu regularitate rezultatele alegerilor".

De asemenea, afirma sursa mentionata, nu exista garantii de securitate pentru cetateni, data fiind implicarea reprezentantului securitatii de la Tiraspol, Dmitri Soin, in 27 de crime.

In aceste conditii, "Pro-Europa" recomanda Chisinaului sa califice asa-zisul Minister al Securitatii transnistrean drept organizatie terorista si sa solicite includerea acestuia pe lista organizatiilor teroriste, interzise in spatiul CSI.

In plus, sustine asociatia, administratia Putin intentioneaza sa recunoasca alegerile nelegitime pentru sovietul suprem din Transnistria, preconizate pentru luna decembrie a.c.

Pe de alta parte, Rompres anunta ieri ca punctele de control si de trecere Briceni-Rososani, Medveja-Zelenaia, Larga-Kelmenti si Giurgiulesti-Reni vor fi incluse in procesul de monitorizare a frontierei moldo-ucrainene, prima etapa a acestui proces debutand ieri, o data cu sosirea in Republica Moldova a unui grup de observatori europeni.

Potrivit surselor din cadrul Departamentului Vamal, urmeaza a fi deschise punctele vamale Criva-Mamaliga, Cuciurgan-Pervomaisk si Palanca-Maiki, de pe segmentul transnistrean al frontierei moldo-ucrainene.