In mai putin de doua saptamani, Bucurestiul va deveni capitala muzicii clasice, marcandu-se astfel pe agenda culturala a orasului un alt eveniment muzical important: Festivalul si Concursul International "George Enescu" (4-20 septembrie).

Cea de-a XVII-a editie sta sub semnul comemorarii a 50 de ani de la trecerea in nefiinta a marelui compozitor roman.

Noul ministru al Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, a subliniat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca la editia din acest an a festivalului va fi mai multa muzica romaneasca ca la precedentele manifestari. Inceputul de toamna aduce in Romania muzica de calitate de peste tot din lume.

Pe scenele Salii Palatului, Teatrului National "I.L. Caragiale", Operei Nationale sau Ateneului Roman vor urca personalitati care si-au pus amprenta in muzica internationala si care, acum, vor concerta la Bucuresti sub semnul lui "George Enescu".

Amintim aici doar cateva nume: Orchestra Simfonica Kirov, dirijata de Valery Gergiev, Orchestra de camera "Saint Martin in the Fields" (dirijor si solist Murray Perahia), Orchestra Filarmonica din Israel, condusa de Zubin Mehta, care se va afla pentru a cincea oara in Romania. Presedintele de onoare al acestei editii este Ioan Holender, directorul Operei din Viena.

De anul 1958 se leaga, printre altele, si infiintarea Festivalului "George Enescu", care aducea pe scenele romanesti artisti de valoare precum David Oistrach, Sviatoslav Richter, Lord Yehudi Menuhin si multi altii.

Editia din acest an se bucura de prezenta dirijorilor romani Cristian Mandeal si Horia Andreescu si de punerea in scena a capodoperei "Oedip" de George Enescu, sub bagheta dirijorului Michael Boder.

La cele trei sectiuni din concurs au fost inscrise 56 de lucrari din - 23 de tari (compozitie), la pian au fost admisi 30 de participanti din 13 tari, iar la vioara - 23 de concurenti din 10 tari.

In perimetrul din fata Ateneului Roman va fi amplasata Piata Festivalului, unde, incepand cu seara de 3 septembrie, vor avea loc recitaluri, expozitii de pictura, lansari de carte, proiectii de filme. Bugetul editiei cu numarul XVII se ridica la 19,27 milioane de lei noi, din care 11,7 milioane de lei noi acopera onorariile si remuneratiile artistilor participanti.

Pretul unui bilet variaza intre 20 si 50 lei noi la Sala Palatului, 20-30 lei noi la Ateneul Roman, 50-100 lei noi la Teatrul National "I.L. Caragiale" si 20-30 lei la Opera Nationala, iar pretul unui abonament, intre 100 si 1.000 lei noi, in functie de categoria si de locatia aleasa.