Cel mai fierbinte subiect al presei sportive mondiale este, fara doar si poate, cel declansat de prestigioasa publicatie "L'Equipe" in paginile careia a explodat o veritabila bomba: celebrul si deja legendarul ciclist american Lance Armstrong, de sapte ori castigator al Turului Frantei, era dopat cu ETO (eritropoetina, substanta interzisa inca din 1990!) in anul l999, cand cucerea pentru prima

oara multravnita cununa cu lauri in cea mai selecta cursa ciclista a lumii.

Stirea cum ca un laborator antidoping francez a descoperit intr-una din probele de urina ale lui Armstrong mai sus amintita substanta a bulversat pur si simplu nu numai lumea ciclismului, ci si a tuturor iubitorilor de sport. Recatiile pro sau anti Armostrong au inceput sa curga garla pe fluxurile marilor agentii de presa din toata lumea.

Cotidianul german "BILD" il numeste pe rutirerul american "gigantul galben al minciunii".

"Mitul, consemneaza BILD, este distrus. Lance Armstrong, de sapte ori castigator al Turului Frantei, a aruncat asupra faimei sale in galben o umbra neagra, dopajul, cel mai urat cuvant din lumea sportului. Ne-am fi dorit sa avem in continuare incredere in omul care a a invins cancerul si care a demonstrat resurse supraomenesti si pe bicicleta".

Ca nu este suta la suta obiectiv acest comentariu reiese din aprecierea ca Armstrong l-a privat pe Jan Ullrich de cateva tricouri galbene in celebrul Tur al Frantei.

Mai mult, publicatia germana sustine ca fara Armstrong, Germania ar fi avut cu patru victorii mai mult in Marea Bucla: "Ullrich ar fi casitgat competitia in 2000, 2001 si 2003, iar Kloden in 2004. Nu este exclus ca Ullrich sa primeasca victoriile furate, desi cadrul legal nu este foarte clar".

BILD recunoaste, totusi, ca, din pacate nu mai exista decat proba B, care a fost analizata in prezent.

Proba A, cea testata in 1999 si-n care nu s-a gasit ETO deoarece metoda de descoperire a anabolizantului nu era inca pusa la punct, nu mai exista. Ori, potrivit metodologiei actuale, pentru dovedirea nevinovatiei este nevoie de doua probe!"

O pozitie total opusa publicatiei BILD o adopta un expert german in lupta antidoping, profesorul Klaus Muller: "Nu ma indoiesc ca rezultatele analizelor realizate de colegii mei francezi sunt solide, dar, cand o proba se dovedeste a fi negativa, aceasta este distrusa in cateva luni, la fel ca si esantionul B".

Expertul german exclude posibilitatea ca Armstrong sa piarda titlul cucerit in 1999: "Asa ceva nu se poate, pentru ca in condul WADA se mentioneaza clar ca un sportiv este depistat dopat numai daca ambele esantioane, A si B, se dovedesc a fi pozitive. Cum in cazul Armstrong este imposibila o contraexpertiza, nu poate fi declarat dopat".

Afectati de "bomba" lansata de "L'Equipe", americanii sunt sceptici in privinta vinovatiei lui Lance. Un sondaj realizat de canalul TV ESPN arata ca 72 la suta dintre telespectatori nu cred in culpabilitatea rutierului american. Sondajul a fost facut pe un esantion de 56. 821 de persoane.

Iata si declaratia, pe acelasi canal de televiziune, a unui director de circuit de ciclism profesionist: "Lance n-are nimic de ascuns. A fost controlat de nenumarate ori, mai mult decat oricare alt sportiv". Dar, atentie, scandalul Armstrong este abia la inceput.