Fruntasii PNL se dovedesc incapabili sa puna capat controverselor din partid referitoare la cresterea sau nu a cotei TVA din ianuarie 2006, preferand chiar sa-si spele rufele in public, spre disperarea oamenilor de afaceri.

Dupa ce Ionut Popescu a anuntat de unul singur cresterea TVA, avand initial si suportul premierului, PNL s-a rasucit cu 180 de grade, in frunte cu al sau presedinte, respingand categoric masura. La scurt timp vicepresedintele Dan Radu Rusanu anunta cresterea certa a taxei, in timp ce Sebastian Vladescu, nimeni altul decat noul ministru de Finante, respingea categoric ideea.

Pentru ca circul sa fie complet, PNL a dezmintit ieri atat in nume propriu cat si in numele Guvernului (!) faptul ca ar sustine majorarea TVA.

Fruntasii PNL se dovedesc incapabili sa puna capat controverselor din propriul partid referitoare la cresterea sau nu a cotei TVA din ianuarie 2006, preferand chiar sa-si si expuna in public pozitiile profund diferite.

Astfel, PNL a precizat ieri, printr-un comunicat, ca nu a luat nici o decizie in ceea ce priveste majorarea Taxei pe Valoarea Adaugata (TVA) si ca nici Cabinetul Tariceanu nu ar fi luat in calcul o asemenea modificare a sistemului de impozitare a consumului.

In comunicat se arata ca orice modificare de acest fel trebuie integrata in strategia fiscala pe termen mediu a Romaniei si nu poate fi luata fara o analiza temeinica si fara dezbateri publice serioase.

"De aceea, toate afirmatiile aparute in presa pe marginea majorarii Taxei pe Valoare Adaugata sunt doar opinii exprimate in nume personal si nu reflecta nici pozitia PNL si nici a Guvernului Tariceanu", sustine comunicatul, care reaminteste ca principalele obiective ale PNL din domeniul fiscal sunt mentinerea cotei unice de impozitare de 16% si reducerea contributiilor sociale.

Vicepresedintele PNL Dan Radu Rusanu a declarat, marti, la Scoala de vara a tineretului national-liberal, ca majorarea TVA de la 19 la 22% si reducerea contributiilor sociale sunt doua masuri certe care vor fi puse in aplicare de la 1 ianuarie 2006.

Vicepresedintele PNL a precizat ca aceste masuri vor fi aplicate pentru respectarea programului de guvernare al Aliantei si ca, daca nu ar fi existat calamitatile naturale din acest an, s-ar fi aplicat doar reducerea contributiilor sociale si s-ar fi renuntat la majorarea TVA.

Rusanu a mai explicat ca, daca nu s-ar majora TVA, nu ar exista resursele necesare pentru reducerea contributiilor sociale.

"Pe undeva poate este o echitate. De reducerea contributiilor beneficiaza toti, iar in privinta TVA, cine cumpara mai mult plateste mai mult. Singurii care sunt intr-o situatie mai delicata sunt pensionarii care nu bemneficiaza de reducerea CAS dar in schimb platesc TVA", a explicat Rusanu.