Ieri, Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa s-a intrunit intr-o sedinta destinata examinarii articolelor aparute in EVZ de marti. In urma sedintei, consiliul a dat publicitatii un comunicat, iar EVZ a raspuns cu un altul.

Comunicat CRP

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa, intrunit in sedinta in data de 24 august 2005, a analizat materialele aparute in ziarul „Evenimentul zilei” in data de 23 august, articole care au adus grave prejudicii Clubului.

Prin publicarea respectivelor articole s-a incalcat o prevedere a Regulamentului Consiliului de Onoare al CRP, conform careia discutiile purtate in cadrul intalnirilor cu demnitari ai statului sunt confidentiale. Membrii consiliului au constatat faptul ca reprezentantii mandatati din partea trustului nu au avut autoritatea sa respecte aceasta regula in propria redactie.

Ziarul „Evenimentul zilei” a ales, de o vreme, ca parte din propria politica editoriala atacurile la adresa CRP, folosind in acest sens chiar si fragmente din documente interne, de lucru, ale Consiliului de Onoare.

De asemenea, pana in prezent, nu a fost publicata vreo concluzie a anchetei interne pe care atat reprezentantii managementului, cat si cei ai redactiei, au promis-o fata de Consiliul de Onoare al CRP in cazul materialului despre ministrul Monica Macovei.

In acest context, avand in vedere faptul ca ziarul „Evenimentul zilei” este membru al Clubului Roman de Presa, dar in acelasi timp a publicat o seama de articole calomnioase la adresa Clubului, Consiliul de Onoare solicita reprezentantilor ziarului „Evenimentul zilei” ca pana vineri, 26 august 2005, sa isi precizeze public, in paginile propriului ziar, pozitia fata de apartenenta la CRP.

In acest moment este evident ca opiniile exprimate de membrii redactiei sunt in totala contradictie cu prevederile statutare ale Clubului, astfel incat ziarului i se solicita sa faca alegerea pe care o considera de cuviinta.

Raspunsul ziarului la acest comunicat va fi discutat intr-o noua sedinta a Consiliului de Onoare al CRP luni, 29 august. Cu acea ocazie, in situatia in care raspunsul va lipsi sau nu va fi satisfacator, Consiliul de Onoare va pune in discutie suspendarea calitatii de membru al CRP pentru „Evenimentul zilei”.

In respectiva sedinta, Consiliul de Onoare va discuta si cazurile acuzatiilor aduse de Presedintele Traian Basescu domnului Sorin Rosca Stanescu, precum si materialul publicat vineri, 19 august, de domnul Gabriel Stanescu privindu-l pe Presedintele Traian Basescu.

Aceste cazuri nu au fost analizate in sedinta din 24 august pentru ca domnul Gabriel Stanescu nu a putut fi prezent, iar membrii Consiliului de Onoare au socotit ca este necesar ca ele sa fie analizate impreuna.

Membrii Consiliului de Onoare al CRP isi prezinta public scuze fata de Presedintele Traian Basescu pentru ca, in ciuda precizarii facute in intalnirea din data de 22 august, nu s-a pastrat caracterul confidential al celor discutate.

Consiliul de Onoare al Clubului Roman de Presa

Comunicat de presa „Evenimentul zilei”

Opiniile si informatiile publicate in editorialele si articolele despre Clubul Roman de Presa (CRP) in „Evenimentul zilei”, in ultimele zile, nu exprima neaparat pozitia reprezentantului SC Expres SRL in Consiliul de Onoare al CRP.

Articolele reprezinta pozitia echipei editoriale a „Evenimentului zilei”.

Reprezentantul SC Expres SRL la intalnirea cu presedintele Basescu a respectat conditia de confidentialitate. Jurnalistii de la „Evenimentul zilei” au cules informatii din mai multe surse independente. Redactia „Evenimentul zilei” a considerat, asa cum au facut-o si alte ziare, ca aceste informatii sunt relevante pentru interesul public.

Conflictul dintre presedintele tarii si un director de ziar, in general relatia dintre autoritatile statului si mass-media, reprezinta subiecte foarte importante pentru public, pentru ca ele definesc dezvoltarea societatii romanesti.

Ziarul „Evenimentul zilei” este membru fondator al Clubului Roman de Presa si, in aceasta calitate, considera foarte necesara implicarea sa constructiva in dezvoltarea sanatoasa a presei romanesti.

Regretam confuzia care s-a creat ca urmare a respectarii principiului nostru, acela ca managementul companiei nu se implica in deciziile editoriale.

Thomas Landolt,

reprezentantul SC Expres SRL in Consiliul de Onoare al CRP

Razvan Ionescu,

redactor-sef „Evenimentul zilei”