Dintre regiunile geografice, Transilvania este cea mai bogata cand vine vorba despre posturile de radio si televiziune ce au inchiriat frecvente terestre locale.

Aproape o treime din licentele TV si peste o treime din cele radio sunt alocate deja societatilor care emit in Brasov, Hunedoara, Cluj, Mures, Harghita, Covasna, Sibiu, Alba, Salaj si Bistrita-Nasaud.

Urmeaza, in ordine, Moldova, Muntenia, Banat-Crisana, Oltenia, Dobrogea si Maramures - Satu-Mare.

Record radio: Constanta

Conform datelor centralizate de Consiliul National al Audiovizualului, la inceputul acestei luni erau atribuite 680 de licente terestre radio, dintre care 27 in Bucuresti.

Din restul de 653, pe teritoriul Transilvaniei sunt folosite 203, cele mai multe in judetele Brasov (29), Cluj (27), si Hunedoara (25), iar cele mai putine in Salaj (10) si Covasna (9).

In Moldova sunt folosite 141 de frecvente, fruntasele fiind Suceava (27) si Bacau (23), iar codasele - Vaslui (12) si Vrancea (11).

Cele patru judetele din Banat-Crisana insumeaza 71 de licente: Timis - 23, Bihor - 19, Caras-Severin - 15 si Arad - 14.

Cele mai putine frecvente radio sunt in Ilfov (1), desi Muntenia are in total 96. Judetele cu cele mai multe frecvente din aceasta regiune sunt Prahova (18), Arges si Teleorman (cate 14).

Oltenia, desi formata din doar cinci judete, a primit pana acum 58 de licente (Valcea - 16, Dolj - 15, Gorj - 13, Olt - 10, Mehedinti - 4).

Datorita specificului turistic, dobrogenii se pot mandri cu judetul cu cele mai multe frecvente locale de radio: Constanta - 34. Prin comparatie, Tulcea are alocate doar 13.

Cele doua judete din nordul tarii insumeaza 37 de statii locale radio: Maramures - 21, Satu-Mare - 16.

Record TV: Hunedoara

Dintre cele 234 de licente terestre TV acordate de CNA, 9 sunt alocate Bucurestiului, fruntasii fiind tot transilvanenii, cu 86.

Judetul Hunedoara detine recordul absolut - 16. Brasov are si el 14 licente acordate, in timp ce Covasna este din nou codasul regiunii, cu doar trei frecvente folosite.

Cele opt judete ale Moldovei detin 47 de licente, cele mai multe fiind in Galati (11), Neamt (10) si Iasi (8). Cele mai putine sunt in Vrancea si Botosani (cate 2).

Muntenia insumeaza 39 de frecvente, dar Prahova este singurul judet care are alocate mai mult de zece (13). Ilfov nu are nici una, in timp ce Ialomita, Giurgiu si Teleorman au doar cate una.

Oltenia si Banat-Crisana au alocate acelasi numar de frecvente: cate 18. Varfurile sunt Valcea si, respectiv, Timis, cu cate sase. Dobrogea si Maramures-Satu-Mare nu au alocate decat 9 si respectiv 8 frecvente TV. Tulcea si Satu-Mare au doar doua, in timp ce Constanta si Maramures au 7 si, respectiv, 6.

Prea scump

Cele mai putine frecvente alocate sunt cele prin satelit. Marea lor majoritate sunt inregistrate in Bucuresti (83), cuprinzand toate televiziunile si posturile de radio nationale.

Din cauza pretului ridicat (aproximativ 2.000 de euro lunar), din restul tarii au fost cerute si alocate doar 15 frecvente prin satelit: in Maramures si Ilfov cate 3, in Satu-Mare - 2, iar in Bihor, Brasov, Cluj, Dambovita, Dolj, Iasi si Mehedinti doar cate 1.

Dintre cele 15 frecvente prin satelit alocate in tara, 8 sunt pentru posturi de radio si 7 pentru televiziuni.