Cei 190.000 de euro, bani proveniti din subventiile europene, au fost deturnati in folosul propriu de catre ministrul olandez al Agriculturii, Cees Veerman. Faptul dovedeste, inca o data, daca mai era nevoie, ca temerile statelor membre referitoare la posibile fraude in cadrul Politicii Agricole Comune sunt mai mult decat intemeiate.

Politica Agricola Comuna (PAC) starneste, chiar si dupa recente reforme, vii nemultumiri in randul membrilor Uniunii Europene, mai ales printre cele zece noi state care au aderat la 1 mai 2004.

Traiectoria subventiilor europene si modul de alocare a lor catre diverse regiuni ale Europei, care necesita sprijin financiar, constituie cateodata o nebuloasa chiar si pentru autoritatile de la Bruxelles.

CU MATA-N SAC. O campanie care sustine transparenta in modul de alocare a banilor europeni, prin care cele 25 de state membre ar fi obligate sa dezvaluie cum impart acesti bani, a fost initiata de Marea Britanie si Danemarca.

In ciuda acestor eforturi, nu toate statele UE s-au declarat incantate sa participe la o astfel de actiune, iar dezvaluirile despre destinatia a miliarde de euro numai in unul din sta-te, precum Olanda, a uimit opinia publica si a pus pe ganduri Bruxellesul.

Astfel, autoritatile europene au avut surpriza sa constate ca ministrul olandez al Agriculturii, Cees Veerman, a investit anul trecut aproximativ 190.000 de euro in fermele sale din Franta si Olanda.

Prins cu mata-n sac, Veerman a fost de acord sa dea publicitatii, pana la sfarsitul lunii septembrie, toate informatiile legate de modul in care au fost distribuiti banii din subventionarile europene, mai ales ca se afla acum sub supravegherea atenta a societatii civile din Olanda.

"Vrem sa reducem acest absurd sistem de subventionare. Acest lucru este in folosul contribuabilor europeni si ar reprezenta o solutie si pentru statele in curs de dezvoltare.

Daca autoritatile nu vor da publicitatii date exacte, ii vom intreba: Ce mai ascundeti?", a declarat Yannick du Pont, reprezentant al Fundatiei Evert Vermeer, fundatie care a cerut in mod repetat informatii despre destinatia finala a banilor proveniti de la Bruxelles.

BANI PENTRU BOGATI. Dezvaluirile despre ministrul olandez survin in contextul unor dezbateri aprinse intre statele membre privind subventiile europene si viitorul bugetului comunitatii europene.

Neintelegerile dintre Marea Britanie, Germania si Franta privind cheltuirea banilor pentru agricultura, de altfel, summit-ul european din luna iunie, provocand una din cele mai mari crize din istoria UE.

De aceea, organizatiile neguvernamentale incearca acum sa forteze statele europene sa dezvaluie informatii privind repartitia fondurilor PAC. Guvernul englez si cel danez au fost primele care au fost de acord sa dezvaluie parcursul subventiilor din ultimii ani. Nici in cazul lor surprizele nu s-au lasat asteptate.

O mare parte din bani a ajuns in conturile unor mari ferme sau, in Marea Britanie, in buzunarele aristocratilor.