Sistemele de securitate extrem de performante, instalate cu mare cheltuiala la proprietatile regale din Scotia, sunt activate constant de sapte rate indiene cumparate de printul Charles, arata cotidianul The Times, citat de Mediafax.

Pasarile, botezate Arabella, Antoine, Parsley, Sage, Rose, Mary si Thyme, au fost cumparate de printul mostenitor cu scopul de a combate in mod ecologic lipitorile, melcii si alte vietati de pe domeniul Balmoral, din apropiere de Birkhall.

Dupa o serie de intruziuni extrem de mediatizate ale unor necunoscuti sau jurnalisti la Buckingham Palace si castelul Windsor, securitatea domeniului Balmoral a fost imbunatatita cu un sistem de senzori ingropati in pamant, sub alei si peluze.

Aparatele nu recunosc insa pasii locuitorilor inaripati de la Balmoral si alarmele se declanseaza de fiecare data la trecerea lor.

"Ratele declaseaza alarma zi si noapte", a povestit un angajat al domeniului. "Este de ajuns ca una din cele sapte pasari sa traverseze peluza pentru a activa sistemul. Zgomotul labelor lor pe sol este detectat cu usurinta de senzori", a adaugat sursa.

Ratele din specia "alergatoare indiene" sunt extrem de active, explica Times, si spre deosebire de alte rate, acestea au obiceiul sa alerge, si nu sa mearga lent.

Pentru ca le plac mult viermii, lipitorile si insectele, ratele alergatoare indiene sunt agenti naturali excelenti de combatere a daunatorilor. In plus, le place sa manance iarba, asa ca inlocuiesc cu succes masinile de tuns gazonul.