Numaratoarea inversa pentru schimbarea presedintilor celor doua Camere a inceput atat la Senat, cat si la Camera Deputatilor, Coalitia fiind hotarata sa-si indeplineasca planul chiar mai devreme de termenul-limita de 15 septembrie, daca se poate.

Soarta celor doi presedinti este pecetluita, chiar daca Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase anunta vitejeste ca vor lupta pe baricade pana la ultima picatura de sange a partidului, desigur.

PSD se declara dispus la orice sacrificiu pentru a pastra pretioasele functii in patrimoniul propriu, inclusiv greva politica totala de la Parlament pana la consiliile locale, dar, aici, de la vorba pana la fapta este cale lunga. Pana atunci se va incinge, insa, razboiul psihologic, in care vor curge amenintarile si se vor chema in ajutor fratii mai mari din familiile ideologice europene.

Dar, dincolo de spectacolul cu sunet si lumini pus in scena pentru a impresiona publicul, Nicolae Vacaroiu si Adrian Nastase au pierdut partida pentru ca nu mai au sprijinul majoritatii in Camerele pe care le conduc.

Atat timp cat in cadrul Coalitiei nu se ajunsese la o intelegere a tuturor celor patru partide privind schimbarea presedintilor de la Senat si Camera Deputatilor, situatia celor doi lideri pesedisti nu era compromisa. Mult timp, atat UDMR, cat si PC nu au sustinut o actiune in forta pentru ocuparea presedintiei Camerelor din motive similare.

Ungurii au avut o relatie buna la guvernare cu Adrian Nastase si l-au sprijinit in alegeri. Conservatorii, pe atunci umanisti aliati cu PSD, normal ca au votat pentru cei doi pesedisti la sefia Parlamentului.

Situatia a ramas ambigua pana cand, in plina criza politica interna generata de atacurile dure ale lui Traian Basescu la adresa premierului Tariceanu, Alianta a hotarat sa rupa pisica si sa ceara partenerilor din arcul pro-guvernamental dovada suprema de fidelitate: votul pentru destituirea lui Nastase si a lui Vacaroiu.

Din momentul in care Dan Voiculescu a semnat alaturi de omologii sai din Coalitie intelegerea, in cele doua Camere s-a constituit o majoritate capabila sa-i rastoarne pe cei doi, indiferent la ce formula regulamentara se va ajunge si cat de mult vor trage de timp pesedistii pentru a amana verdictul.

Dar, din clipa in care presedintii Camerelor nu mai beneficiaza de o sustinere a majoritatii, ei nu mai au ce cauta in functiile pe care le ocupa. Se pot agata de argumente de tot felul, dar este evident ca, din punct de vedere politic, nu isi mai pot indeplini mandatul de patru ani. Dragoste cu sila, nu se poate, nici macar in lumea lipsita de principii a politicii dambovitene.

Daca senatorii si deputatii nu-i mai vor pe cei doi, nu are nici un sens ca Adrian Nastase si Nicolae Vacaroiu sa-i vrea, la randul lor, pe ei. La fel ca si Biblia, Constitutia se interpreteaza si, in functie de locul in care te afli cand o citesti, in Opozitie sau la Guvernare, gasesti justificari diferite pentru aceeasi actiune.

Este adevarat ca mandatul presedintilor Camerelor este de patru ani, cum la fel de adevarat este ca structurile de conducere ale Senatului si Camerei Deputatilor trebuie sa reprezinte raporturile de forta din Parlament. Argumentele care se invoca de o tabara sau de alta pot surprinde doar prin intorsaturile de logica, daca mai poate fi vorba de asa ceva.

Emil Boc, unul dintre sustinatorii teoriei "solutiei imorale PUR" ca principala justificare pentru alegeri anticipate, a ajuns la o cu totul alta viziune dupa ce conservatorii au consimtit sa-i dea jos pe Vacaroiu si pe Nastase.

Liderul democrat ii intelege pe colegii sai din Coalitie, spunand ca au fost perfect morali si cand au votat pentru inscaunarea celor doi, si cand au semnat pentru a fi dati afara! Curat moral, nene Bocule, dar asta chiar ca nu mai are nici o importanta. Incapatanarea pesedistilor de a-si tine oamenii cu orice pret la sefia Camerelor nu va aduce nici un castig real partidului.

In plus, PSD nu mai este de mult partidul strans unit in jurul conducatorului iubit pentru simplul fapt ca nu mai are un asemenea lider.

Cati dintre pesedistii care au prins locuri in consiliile judetene sau in Parlament si-ar pune pielea la saramura ca sa-i tina pe Vacaroiu si pe Nastase in posturi, ca doar nu sunt frati de cruce cu ei? Ar pierde un deputat sau un senator indemnizatia si celelalte sporuri de peste o suta de milioane de lei pe luna de dragul presedintilor Camerelor, ca sa primeasca strangeri de maini pentru

devotament? Greu de crezut. Din toata afacerea, cel mai mult de pierdut are Adrian Nastase. In triumviratul de la conducerea PSD, mai devreme sau mai tarziu, doi dintre lideri se vor alia pentru a-l inlatura pe al treilea. Pierderea functiei la Camera ar slabi mult pozitia lui Adrian Nastase.

Oricat de mult si-ar arata solidaritatea, sunt multi pesedisti care nu ar plange daca fostul lor presedinte ar fi pus pe faras. Solutia eleganta ar fi demisia ambilor presedinti ai Camerelor.

PSD ar trece cu adevarat in Opozitie si ar pasa intreaga responsabilitate pe umerii Coalitiei, care va trebui sa dea socoteala pentru prestatia la guvernare fara sa mai poata da vina pe "sabotajul" Opozitiei, prin cei doi lideri ai Camerelor. In 2000, PSD a castigat usor alegerile dupa un asemenea mandat in Opozitie. Ar putea incerca din nou, daca ar avea putintica rabdare.