Sa ne rugam impreuna pentru Fratele Roger— azi, 23 August, la ora 15:00, ora Romaniei (cand are loc inmormantarea in Franta)

Uciderea Fratelui Roger saptamana trecuta de catre o romanca pune din nou Romania pe prima pagina a ziarelor internationale cu ce producem mai rau. In loc sa ne bucuram de simpatie, acuma, in prag de integrare europeana, oare incepem sa starnim teama si desgust pe unde mergem?

Romania nu este populata de 22 de milioane de Luminita Solcanu. Dar chiar si una singura este prea mult. Venind la cateva luni de la episodul rastignirii de la Tanacu, aceasta noua lovitura arata ca trebuie poate sa petrecem mai mult timp dezbatand impreuna despre ce este bine si ce este rau mai curand decat vorbind la nesfarsit despre politica si politichie.

Ca si Crestina sunt socata de uciderea Frateui Roger. Era un om sfant si bland, care a militat pentru ecumenism si unitatea spirituala a Crestinilor. Ca romanca, sincera sa fiu, mi-e rusine. Este pentru prima oara in viata mea cand, intalindu-ma cu cineva pe parvizul unei biserici in Bratislava, am avut o strangere de inima inainte sa spun de unde vin.

Ca si fost Consilier Prezidential responsabil pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni stiu ca gesturile individuale, mici sau mari, pe care le facem fiecare dintre noi cand suntem departe de tara sunt ceea ce creaza, incet-incet, adevarata imagine pe care strainii si-o fac despre noi.

Eu una nu pot sa privesc pasiv cum astfel de gesturi, precum uciderea lui Frere Roger, sau rastignirea de la Tanacu, intineaza numele Romaniei. Nu doar imaginea tarii. Ci chiar sufletul ei!

Asemenea mie, multi romani, in tara sau in strainatate, si multi straini care traiesc in Romania, simt nevoia sa faca ceva... Avem nevoie de un gest simbolic. Un gest prin care sa comuniam impreuna. Dar ce gest poate fi auzit mai departe de vacarmul din jur... ?

Cred ca fiecare dintre noi s-a rugat, in felul sau, afland vestea uciderii Fratelui Roger. Poate unii chiar au cerut iertare pentru crima Luminitei. Chiar si “Doamne fereste!” e o maniera de a cere protectie divina...

Inmormantarea Fratelui Roger are loc la Taize, Franta, marti, 23 august, la ora 15.00 ora Romaniei.

Cu 16 ani in urma, sarbatoream inca “eliberarea” de la 23 August. Poate, rugandu-ne fiecare dintre noi azi la ora 15:00, ne vom putea elibera incet-incet si de rau.

Sa ne aminim ca Romania traieste in fiecare dintre noi. Ea este buna sau rea, frumoasa sau nu, curata sau nu, vicleana sau nu, si dezirabila sau nu in Europa, in functie de noi, nu de ea....

______________________________

articol trimis de Sandra Pralong