Sebastian Bodu: "Mafia vamala e stat in stat!"

de     Jurnalul National
Vineri, 26 august 2005, 0:00


In urma campaniei Jurnalului National impotriva mafiei vamale, Sebastian Bodu, seful Fiscului, a acceptat sa raspunda intrebarilor noastre. A facut-o transant, deschis si oarecum neconventional. De ce neconventional? Pentru ca, spre deosebire de alti demnitari, a avut puterea de a recunoaste deschis ca mafia din sistemul pe care il are in subordine exista si opune rezistenta.

A recunoscut ca tot ce am scris noi este adevarat si... mai mult decat atat.

Nu a fost foarte fericit sa vorbeasca despre asta. Mai ales ca a recunoscut mahnit ca are "mainile legate". Presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF) promite ca va face curatenie in Vama, chiar daca asta presupune schimbarea legislatiei. Spune ca nu vrea sa se faca partas cu mafia.

Pentru ca, dupa consumarea functiei pe care o detine, are de gand sa lucreze in sistemul privat, fara etichete nu tocmai benefice pentru mediul de afaceri.

Jurnalul National: Ne-am fi dorit ca acest interviu sa nu existe. Preferam ca dvs., in calitate de presedinte ANAF, sa ne trimiteti un fax la redactie, in care sa insirati o serie de masuri care au fost luate in urma anchetelor noastre, in urma sesizarilor Curtii de Conturi, a presedintelui Basescu etc. Cu rezultatele aferente. Nu s-a intamplat asta…
Sebastian Bodu: Va marturisesc cu toata sinceritatea ca si eu mi-as fi dorit acelasi lucru. Dar exista o problema: nici la momentul publicarii anchetelor dvs. si nici acum eu nu am niste rezultate. Din pacate. Dar sper sa le am.

Jurnalul National: Si atunci despre ce discutam?
Sebastian Bodu: Am doua variante.

Jurnalul National: Si anume…
Sebastian Bodu: Obtin rezultatele pe care le vreau, in sensul de a controla Vama asa cum controlez Fiscul si Garda Financiara sau propun modificarea legislatiei si am rezolvat toate problemele. Pentru ca nu vreau sa fiu partas cu mafia!

Jurnalul National: Care e strategia dvs.? Cum credeti ca puteti sa controlati sistemul?
Sebastian Bodu: Asa cum spuneati si dvs. in ultima ancheta, sunt ceva oameni curati. Care sunt marginalizati.

Jurnalul National: Ati reusit sa cititi anchetele…
Sebastian Bodu: Da, in concediu. Sa stiti ca nu v-am tratat cu dispret, asa cum ati scris. Am urmarit tot ce ati publicat si aveti dreptate in tot ceea ce ati afirmat. Asa este!

Jurnalul National: Primul pas in curatirea sistemului ar fi sa identificati oamenii curati. Cat la suta reprezinta oamenii curati?
Sebastian Bodu: Exista oameni curati, care mai fac si ei cate o smecherie, si sunt unii care nu au nici o limita. Cei care nu au nici o limita trebuie schimbati. Desigur, scoaterea posturilor la concurs e cea mai buna varianta. Am cerut asta acum o luna de zile. S-au scos posturi la concurs si la Vama, si la Fisc. La Fisc s-au ocupat, la Vama nu.

A fost primul concurs din istoria Fiscului pe bune. Puteti sa controlati asta si reactiile ulterioare. Au venit oameni din afara sistemului care au castigat cu note mari.

Jurnalul National: In Vama de ce nu s-au ocupat posturile?
Sebastian Bodu: La Vama concursul este blocat, pentru ca cineva a atacat in instanta si a cerut suspendarea. Au fost DRV-urile (Directiile Regional Vamale – n.n.) din Bucuresti, Galati, puncte vamale din Brasov… Zone importante.

De aceea va spun ca e frumos sa spui: da, scoatem posturi la concurs! E posibil sa scoatem 100 si ceva de posturi la concurs! Si? Ce facem? Le suspendam in instanta! Cu siguranta vor fi in instanta cereri de suspendare si contestatii.

Jurnalul National: De ce exista aceasta uzura a contestatiilor?
Sebastian Bodu: Pentru ca posturile sunt grele si stiti foarte bine ca pe Vama se traficheaza milioane de euro. Si atunci cand vorbim de foarte multi bani, vorbim de o rezistenta maxima. Nu exista nici o alta autoritate a statului care intampina o asemenea rezistenta! Sa nu credeti ca vine Bodu si face ordine. Nu pot singur. Si nu e usor.

Ceea ce am putut sa fac pana acum a fost sa identific niste oameni cat de cat corecti sau care, din evaluarile mele, sunt corecti…

Jurnalul National: Cum ati facut aceste evaluari? Pe ce criterii?
Sebastian Bodu: In primul rand, am strans informatii pe plan local. Ma refer la cei care se afla in functii de conducere pe plan local. Am intrebat care pe cine stie. In al doilea rand, am cercetat oamenii prin serviciile de verificari interne. Am mai folosit si serviciile de informatii.

Jurnalul National: Colaborati des cu serviciile de informatii?
Da, din plin.

Jurnalul National: Si Vama Constanta vi se pare curata? Presedintele Basescu asa a afirmat la un moment dat...
Sebastian Bodu: Se referea la Vama Constanta-Sud. Este un birou vamal. Directia Regional Vamala Constanta e mai mare si are mai multe birouri vamale, unde nu prea e curat.

Jurnalul National: Si cum se face ca acest birou vamal Constanta-Sud e asa curat? Spuneti ca nu puteti controla sistemul vamal, pentru ca e impanzit de mafie, si iata, de nicaieri, un contraexemplu...
Sebastian Bodu: Pai, da, e curat, pentru ca tocmai l-am infiintat. E proaspat, de aceea e curat, nu din alte motive.

Omul din sistem

Jurnalul National: Sa revenim. Spuneati ca verificati oamenii care din punct de vedere profesional sunt impecabili. Al doilea pas care ar fi?
Sebastian Bodu: Al doilea pas ar fi sa-l conving pe conducatorul Vamilor, pe vicepresedintele ANAF, sa numeasca acesti oameni. Nu-l conving, ii dau ordin de serviciu sa-l duca la indeplinire.

Jurnalul National: Cu alte cuvinte, dati directive, impuneti niste oameni...
Sebastian Bodu: Da.

Jurnalul National: Si domnul Gelu Stefan Diaconu ce-o sa faca, dupa parerea dvs.? O sa respecte aceste comenzi? L-ati mai pus intr-o astfel de situatie?
Sebastian Bodu: Niciodata pana acum. In primul rand, sa va spun cum functioneaza toata aceasta chestiune. ANV-ul (Autoritatea Nationala a Vamilor – n.n.) este persoana juridica. Eu nu pot sa semnez o numire in locul vicepresedintelui. ANV-ul este o alta persoana juridica, ce are un alt conducator. ANV-ul este reprezentat de domnul Diaconu, nu eu sunt conducatorul ANV.

Jurnalul National: Ce parere aveti de domnul Diaconu?
Sebastian Bodu: Domnul Diaconu este o persoana din sistem. Este bine pregatit. Cred ca vrea sa faca anumite schimbari, dar trebuie ajutat.

Jurnalul National: Spuneati ca ati citit anchetele Jurnalului National. Ati ratat pasajele care faceau referire la Gelu Stefan Diaconu?
Sebastian Bodu: Nu. Ce spuneti dvs. Sunt lucruri care se cunosc. Mergeti pe strada si intrebati care este cea mai corupta institutie. O sa vi se raspunda: Vama. Evident ca nu iese fum fara foc. Asa e, cum scrieti... Mai sunt si alte probleme, pe care nu le-ati semnalat.

Jurnalul National: Stim. Ne ia timp sa le verificam. Iar autoritatile sunt deosebit de "cooperante"... Ati vazut reactia domnului Diaconu; ati vazut reactia domnului Branduse, seful Brigazii de Control si Supraveghere Vamala din Arad, care a semnat niste hartii extrase din filosofia Fiscului; ati lecturat, probabil, pleiada de invinuiri care i se aduc domnului Diaconu...

Ati vazut probabil raportul Curtii de Conturi...
Sebastian Bodu: Domnul Gelu Stefan Diaconu are rang de subsecretar de stat, este vicepresedinte ANAF, numit direct prin decizia prim-ministrului Tariceanu.

Jurnalul National: Il faceti responsabil pe domnul Tariceanu de pastrarea unui asemenea "profesionist" in functie...
Sebastian Bodu: Eu nu pot decat sa ma implic personal si direct in sensul de care v-am vorbit. Din punct de vedere juridic, v-am spus cum stau lucrurile. Recunosc ca sunt mult mai implicat in ceea ce priveste Fiscul si Garda Financiara, decat in ceea ce priveste Vama. Pentru ca in Vama, v-am spus, e un fel de stat in stat. Si e mafie. Si nu-i usor.

Dar am sa ma implic, pentru ca nu se mai poate. Daca nu reusesc o sa cer desprinderea ANV-ului de ANAF. Sa le faca bors. Eu nu vreau sa-mi leg numele de mafie. Eu de-aici vreau sa plec in sistemul privat fara etichete. De multe ori, mi-as fi dorit ca Vama sa nu fie in curtea mea, pentru ca este cea mai corupta institutie. In fine, v-am spus, vor fi concursuri, dar si acestea dureaza...

Exista un termen si, mai mult, este posibil sa fie contestatii, astfel incat sa fie nevoie de suspendarea unor persoane de conducere, si asa mai departe. Insa, pana la concursuri, eu ma voi implica, de acum, in gasirea unor persoane care sa ocupe functii cu statut interimar. Interimatul este o cale legala, care daca este prevazuta, poate fi folosita, dar ideea este sa nu se abuzeze.

Jurnalul National: Un exemplu de interimat este cel al domnului Branduse...
Sebastian Bodu: Multi sunt interimari. Mai mult de jumatate din personalul ANV este interimar. Numai ca acest interimat era folosit la modul aratatului pisicii: "nu mai faci, te mut"! Eu o sa fac invers. Pe acestia carora acum li se arata pisica pentru a continua sa faca schemele pe care dumneavoastra le-ati prezentat in Jurnalul National o sa-i mut eu la Cucuietii din Deal.

Eu ii voi verifica pentru a-i numi interimar, iar pentru concursuri, pentru prima oara voi anunta concursurile, ca sa vina lumea sa se inscrie. Sa fie o suta de concurenti pe post. Sa vina din afara...

Jurnalul National: Cum veti asigura transparenta acestor concursuri?
Sebastian Bodu: Comisia va fi facuta conform legii. Vor fi reprezentanti de la Agentia Nationala a Functionarilor Publici si de la Agentia Nationala Vamala...

Jurnalul National: In cat timp credeti ca veti reusi, aproximativ, sa faceti curatenie in sistemul vamal?
Sebastian Bodu: Eu sper ca intr-un an de zile sa mai curatam sistemul. Nu sa facem un sistem absolut curat, dar sa se vada niste rezultate. Ce vedeti dvs. acum, cateva containere capturate, astea reprezinta victime colaterale.

Jurnalul National: Da, cunoastem comunicatele vamale despre capturile de "t" grame de droguri si alte "bunuri"...
Sebastian Bodu: Bine, drogurile sunt sub stricta supraveghere a americanilor. Altele sunt interesante, cum ar fi (rade – n.n.) florile...

Suntem semnatari ai Conventiei de la Napoli, conventie care ne impune sa introducem in Vama un Serviciu de cercetare penala.
Nu se spune textual ca este vorba de cercetare penala. Am avut acolo, timp de doua luni, mari dezbateri pe tema Napoli II. Cercetarea penala ar insemna sa faca Vama ceea ce face acum IGP, prin Directia sa de Cercetari penale. Cercetarea penala este un lucru foarte greu. Este o munca de specialist.

Noi am asimilat aceasta cercetare penala cu ceea ce se poate face acum si este in curs de procedura fiscala: se iau note explicative.

Jurnalul National: De catre cine?
Sebastian Bodu: De catre lucratorii vamali. Cercetarea penala se refera la actele premergatoare urmaririi penale, iar acest Napoli II spune, la modul general, ca ar trebui sa fie facute de Vama. Nu spune concret "cercetare penala", ci spune sa participe la cercetarea penala. Ei, noi am asimilat asta cu notele explicative pe care le ia si Vama, le ia si Fiscul si Garda Financiara.

Aceste note explicative sunt folosite de politisti in dosarul de urmarire penala facut sub supravegherea unui procuror.

Jurnalul National: Pentru eficientizarea actului de cercetare penala este nevoie de schimbarea Codului Vamal si a Codului Penal. Aveti de gand sa faceti demersuri in acest sens?
Sebastian Bodu: Am incercat sa fac astfel de demersuri si am fost convins de catre cei de la Justitie si de la Politie ca nu avem oameni pentru astfel de activitate. Pentru cercetare este nevoie de declaratii, carora noi le spunem note explicative, de amprente, de cercetari la fata locului. Aia care fac toate astea sunt criminalisti.

Or, daca nu se face bine un dosar de urmarire penala, infractorul iti da cu dosarul in cap. Nu pot sa imi asum riscul de a bulversa sistemul...

Jurnalul National: Sunteti multumit de legislatia vamala actuala, ati schimba ceva in acest sens?
Sebastian Bodu: Cred ca relevant in acest sens ar fi Ordinul pe care l-am emis recent impotriva firmelor-fantoma, "inactivii", cum le spunem noi. Firmele-fantoma nu exista din punct de vedere vamal si fiscal. Din punct de vedere fiscal, asta inseamna ca facturile lor nu sunt deductibile, iar din punct de vedere vamal, ele nu sunt vamuite.

Deci, daca un importator detine o firma-fantoma, el nu mai poate vamui. Ordinul respectiv este un demers legislativ important, credem noi, din moment ce toate firmele-fantoma nu vor mai vamui.

Jurnalul National: Si impotriva coruptiei?
Sebastian Bodu: Nu intra in atributiile mele. Exista PNA, Politie si altele. Eu ce pot sa fac e sa-i schimb...

Jurnalul National: Rotirea cadrelor...
Sebastian Bodu: Hm, nu chiar, pentru ca daca trimiti pe cineva la Cuca Macai nu inseamna ca-l transferi de la soare la umbra...

Despre sarabande

Jurnalul National: Cum pot fi dati afara vamesii corupti?
Sebastian Bodu: Trebuie sa treaca prin Comisia de disciplina, sa li se desfaca contractul de munca pe motive disciplinare. Dar pentru asta trebuie sa existe probe concrete. Ce stiti dvs., ce stiu si eu, nu poti sa dovedesti. Ca daca s-ar putea dovedi, nu ca ar fi dati afara, dar ar infunda si puscaria...

Jurnalul National: Nu prea sunt vamesi prin puscarii...
Sebastian Bodu: Da, asa e. Si nici comisari de la Garda Financiara si nici altii... Eu imi doresc sa vad asta.

Revenind la aspectul legislativ, am marsat pe acest subiect pentru ca domnul Diaconu, seful vamilor, invoca intr-un interviu acordat ziarului nostru, "sarabanda legislativa". Este scuza dansului pentru ceea ce am dezvaluit noi, vizavi de cele doua firme "V Tabac" si "Falco trade".

Jurnalul National: Este aceasta sarabanda construita special ca un paravan pentru afaceri necurate?
Sebastian Bodu: Pot sa spun ca au fost situatii in care s-au strecurat niste cuvinte care nu aveau ce sa caute acolo!

Jurnalul National: Faceti-ne un top al coruptiei in randul institutiilor din subordinea dumneavoastra!
Sebastian Bodu: Dupa vami, din punct de vedere al perceptiei populatiei, Garda Financiara poate fi inaintea Fiscului, unde nu sunt decat cazuri de rambursari ilegale de TVA. Omul nu simte chestia asta, dar daca vine un comisar si-i cere 10 milioane de lei spaga, atunci coruptia este simtita direct, pe propria-i piele.

(Daniela Dumitrescu, Eugen Ciufu)240 vizualizari


Abonare la comentarii cu RSS

ESRI

Top 5 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri

Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.
hosted by
powered by
developed by
mobile version
Vineri