Conform datelor centralizate ale Ministerului Administratiei si Internelor, inundatiile inregistrate in perioada 23-25 august 2005 au afectat 93 de localitati din 14 judete, in principal Harghita, Prahova si Mures.

In urma viiturilor au murit 13 persoane, iar alte trei sunt date disparute, cu sanse mici de a mai fi gasite in viata. In perioada mentionata, 37 de rauri au depasit cotele de inundatii, iar alte o suta de rauri au depasit cotele de atentie. Au fost distruse 46 de case si inundate alte 1.

968 de locuinte, 86 de persoane fiind evacuate.

Ploile torentiale au mai afectat 2.529 hectare de teren agricol, 260 de poduri si podete, 10 kilometri de drumuri nationale, 25 kilometri de drumuri judetene si 29 kilometri de drumuri comunale.

Pentru traseul Pitesti – Ramnicu Valcea – Sibiu, blocat de viituri, Ministerul Transporturilor a deviat circulatia autovehiculelor de mare tonaj prin Slatina.

Evaluarile partiale oficiale indica un nivel al pagubelor produse de inundatiile din luna august de peste 900 milioane lei noi (9.000 de miliarde lei vechi), fara a fi luate in calcul si inundatiile produse in intervalul 23-25 august.

La acestea se adauga pagubele inregistrate de inundatiile din primavara, de 1,76 miliarde lei (17.600 miliarde lei vechi) si din luna iulie, de 2,4 miliarde lei (24.000 miliarde lei vechi), pagubele totale fiind evaluate la circa 1,5 miliarde euro.

Guvernul a decis alocarea unui ajutor umanitar de 1,3 milioane lei (13,8 miliarde lei vechi), constand in produse alimentare, motorina, paturi si cearsafuri, pentru sprijinirea persoanelor sinistrate.

Pentru perioada imediat urmatoare, autoritatile apreciaza ca nu va fi necesar sa trimita noi avertizari, prognoza meteorologica indicand, pana duminica, ploi de pana la 20 litri pe metru patrat in nordul, vestul si centrul tarii. Incepand de luni, vremea se va ameliora la nivelul intregii tari.