Un nou studiu realizat de doi cercetatori britanici arata ca barbatii sunt mai inteligenti decat femeile, concluzie de natura sa reaprinda controversa care exista pe aceasta tema, relateaza Sky News Online.

Studiul realizat de Dr Paul Irwing, lector la Universitatea din Manchester, in colaborare cu Richard Lynn, profesor de psihologie la Universitatea din Ulster, arata ca IQ-ul barbatilor este in medie cu cinci puncte mai mare decat cel al femeilor. Cei doi spun ca acesta este motivul pentru care este mult mai probabil ca barbatii sa castige premii Nobel si alte distinctii academice.

Profesorul Richard Lynn a realizat mai multe lucrari despre inteligenta si a starnit controverse afirmand nu doar ca barbatii au un coeficient de inteligenta mai mare decat cel al femeilor, dar si ca albii sunt mai inteligenti decat negrii, iar asiaticii sunt mai destepti decat europenii.

Dr Irwing sustine ca impreuna cu profesorul Lynn a gasit dovezi incontestabile ca barbatii nu numai ca au un creier mai mare decat femeile, dar si ca IQ-ul lor este mai mare cu cinci puncte. Lucrarea argumenteaza ca diferenta de IQ dintre barbati si femei nu trebuie privita ca fiind nesemnificativa.

Raportata la populatia mondiala, aceasta inseamna ca exista de trei ori mai multi barbati cu un IQ mai mare de 130 si de 5,5 ori mai multi barbati decat femei cu IQ-ul peste 145.

"Merita sa vorbim despre aceste proportii diferite intre barbatii si femeile cu IQ ridicat care ar putea explica numarul mare de barbati care au primit distinctii de diferite feluri, pentru activitati care necesita un IQ ridicat", a declarat dr. Irwing, mentionand campionii la sah, medaliatii la concursurile de matematica, castigatorii premiului Nobel etc.

Cercetatorii recunosc faptul ca femeile depasesc in prezent numarul barbatilor in institutiile de educatie de orice nivel, cu exceptia doctoratului.

Studiul mai arata si ca exista dovezi ca femeile care au acelasi IQ ca si barbatii pot obtine mai mult decat acestia "probabil pentru ca sunt mai constiincioase si mult mai usor adaptabile la perioade de munca sustinuta". Un studiu din 1999 al profesorului Lynn arata ca IQ-ul barbatilor era cu trei -patru puncte mai mare decat cel al femeilor.