Cea mai spectaculoasa premiera teatrala e anuntata pentru septembrie de Teatrul National din Bucuresti (TNB): „Chicago”, de Maurine Dallas Watkins, o productie spaniola, in care vor fi investiti 1.500.000 de euro. TNB va pune la dispozitie actorii si salile si va ramane cu aparatura tehnica adusa de spanioli, in valoare de 300.000 de euro, a declarat Ion Caramitru, directorul teatrului.

Piesa trebuia sa aiba premiera in luna ianuarie, dar repetitiile au fost oprite din cauza neregulilor gasite in urma controlului efectuat de Ministerul Culturii in timpul mandatului Monei Musca.

Ion Caramitru a reluat cu succes negocierile si a rezolvat problema copyrightului dramatizarii. Subiectul a fost ecranizat in 2002, in filmul american „Chicago”, cu RenŽe Zellweger si Catherine Zeta-Jones. Rolul Roxie Hart, interpretat in film de Zellweger, ii va apartine, la Bucuresti, Monicai Davidescu. Personajul sau e o actrita atrasa de mirajul aventurii la Chicago.

Velma Kelly, o actrita de vodevil de succes, jucata in film de Zeta-Jones, va fi rolul Ilincai Goia. Stefan Banica jr. va intra in pielea celebrului avocat Billy Flynn, intruchipat in film de Richard Gere.

Regizorul rus Kordonskyi monteaza la TNB

Teatrul National mai pregateste, pentru luna octombrie, premiera piesei „Inima de caine”, dupa romanul lui Bulgakov, in regia lui Yuryi Kordonskyi, care a realizat si dramatizarea. In piesa joaca Victor Rebengiuc, Mariana Mihut si Florina Cercel.

Regizorul a mai montat, la Teatrul Bulandra, „Unchiul Vanea” de Cehov, piesa „Casatoria” de Gogol si „Sorry” de Alexandr Galin, si a obtinut in 2002 premiul UNITER pentru regie.

Tot la TNB se monteaza piesa „Patimile Sfantului Thomas D’Aquino”, o dramatizare de Grigore Gonta, care semneaza si regia, dupa „Patimile Sfantului Tommasso”, de Alex Mihai Stoenescu, roman distins cu Premiul Academiei in 1995. In sfarsit, Ion Cojar pune in scena, la National, „Idolul si Ion Anapoda”, de G.M. Zamfirescu.

Shakespeare la Odeon si Marivaux la Bulandra

La teatrul Lucia Sturdza Bulandra, la Sala Toma Caragiu, se pregatesc pentru octombrie premierele pieselor „Triumful dragostei” de Marivaux, in regia lui Alexandru Darie, si „Punami” de Stefan Peca, in regia lui Alexandru Berceanu.

La Sala Izvor sunt in repetitie piesele „Elisabeta Bam” de Daniil Harms, in regia lui Alexandru Tocilescu, si „Iluzia comica” de Pierre Corneille, in regia lui Alexandru Darie.

Piesele lui Liviu Ciulei dupa Pirandello, montate la Sala Izvor de Liviu Ciulei: „Sase personaje in cautarea unui autor dramatic” (cu Victor Rebengiuc, Maia Morgenstern si Razvan Vasilescu) si „Henric al IV-lea” (cu Marcel Iures), se vor relua in septembrie.

Stagiunea la Odeon se va deschide in septembrie, cu premiera „Cymbeline” de William Shakespeare, in regia lui Laslo Bocsardi, regizorul care la sfarsitul stagiunii trecute a montat si spectacolul „Nu stiu cum”, de Pirandello, la Nottara.

Stagiunea de la Nottara incepe maine

In aceasta toamna, la Nottara, Claudiu Goga pregateste spectacolul „Vizitatorul” de Eric M. Schmidt, iar Vlad Massachi repeta piesa „Billy Schiopul”, de Martin McDonald, cu o distributie din care fac parte Alexandru Jitea si Ruxandra Sireteanu. Teatrul isi va deschide stagiunea maine, cu piesa „Uzina de placeri”, care a avut premiera sezonul trecut.

Teatrul de Comedie va incepe stagiunea in octombrie cu doua premiere: „Ferdinand al VIII-lea, Regele Spaniei” de N.V. Gogol, regizata de Iarina Demian, in care personajul Popriscin va fi interpretat de fiul ei, Tudor Chirila. O alta premiera este „Avarul indragostit”, dramatizata de Cristian Juncu dupa Moliere, in regia lui Vlad Massaci.

Teatrul Mic pregateste premiera „Cum gandeste Amy”, de David Hare, in regia Catalinei Buzoianu, iar la Teatrul Foarte Mic piesele „Vitamine”, de Vera Ion, in regia Anei Margineanu, si „Terorism” de Vladimir si Oleg Presnyakov, regizate de Gianina Carbunariu.

Teatrul Act va prezenta in premiera, la mijlocul lui septembrie, spectacolul „Cum o fi”, de Oliver Bukowski, in traducerea lui Vlad Massaci si a lui Cristi Juncu, regizat de Radu Dragomirescu.

Teatrul va relua la inceputul lui septembrie spectacolele din stagiunea anterioara, printre care „American Buffalo”, de David Mamet, „Creatorul de teatru”, de Thomas Bernhard, sau „Ultima banda a lui Krapp”, de Samuel Beckett.

Stagiunea Teatrului Constantin Tanase se va deschide in septembrie cu „Omul care a vazut moartea”, de Victor Eftimiu, ce a avut premiera in luna mai. Teatrul pregateste pentru luna octombrie premiera „Parfum de Mitica” de Petre Locusteanu, in regia lui Cezar Ghioca.

Teatrul National „Radu Stanca” din Sibiu

> „Ostatic la matusica”, de Morris Panych, regia Michael Devine. Premiera: 28 septembrie, la sectia germana, si 1 sau 2 septembrie, la sectia romana

> „Take, Ianke si Kadar”, de V.I. Popa, regia Dan Glasu. Premiera: in prima jumatate a lunii septembrie

> „Noapte araba”, de Roland Schimmelpfennig, regia Radu Alexandru Nica. Premiera: 21 septembrie

> „Plastilina”, de Vasili Sigarov, regia Vlad Massaci. Premiera: la sfarsitul lui septembrie

Teatrul National din Targu-Mures

> „Elisabeta, din intamplare o femeie”, de Dario Fo, regia Cristian Ioan Premiera: 2 octombrie

> „Andromaca”, de Jean Racine, regia Valerie Fruaut. Premiera: 12 mai 2006.

> „Casa cu papusi”, de Henrik Ibsen, regia Petru Vutcarau. Premiera: 7 martie 2006

> „Cele doua orfeline”, de Eugen Mirea dupa A. Ph. Dennery si E. Cormon, regia Petre Bokor. Premiera: 10 decembrie

Teatrul German de Stat din Timisoara

> „Mireasa din Messina”, regia Bernd Guhr. Premiera: 30 septembrie, cu ocazia implinirii a 200 de ani de la moartea lui Friedrich Schiller Teatrul National din Cluj

> „Julia”, de Viski Andr‡s, regia Mihai Maniutiu. Premiera: 23 septembrie