In fiecare an, la inceputul lunii septembrie, la Mangalia, tinerii actori isi dau intalnire intr-un concurs care a ajuns deja la cea de-a VIII-a editie. Este vorba despre Gala Tanarului Actor "Hop". Sustinuta de Ministerul Culturii si Cultelor, Primaria Mangalia si TVR Cultural, "gala isi propune sa promoveze, sa protejeze, sa sustina generatia tanara", dupa cum a afirmat Aura Corbeanu.

Exista un lucru care s-a semnalat si anul trecut si de care se pare ca nu se tine seama. Actorii nu inteleg ca la aceasta gala nu pot veni cu exercitii lucrate la scoala. Au nevoie de curaj; au nevoie de o viziune, de o abordare ceva mai spectaculoase a noului, de o anumita idee de avangarda.

Aceasta idee a fost semnalata si de directorul galei, regizorul Cornel Todea: "Este o sansa oferita unei generatii, generatie care, din pacate, nu intelege semnificatia acestei gale. Sansa nu este suficient de exploatata de lumea tanara, actorii neavand curajul unei asemenea intalniri. Curajul este o calitate fundamentala a unui tanar.

Numai ca exista si curajul de a nu face, de a nu te angaja; este si asta o forma de curaj. Dar iata ca anul acesta a existat un numar suficient de mare de curajosi. Din pacate, ei nu-si pun toata fiinta in gasirea unei solutii teatrale, si vin cu texte lucrate in scoala. ?Hop? este un teritoriu al provocarii si ne dorim sa existe mai multe propuneri, sa existe anumite trasnai.

Imi doresc o lume mai patimasa, mai nazdravana. Mangalia se doreste un teritoriu al avangardei, avangarda este un fel de sfidare trecatoare a unei mode, dar nu la asta ma refer. Ar fi fost bine ca fiecare sa-si fi creat un program personal, dar iata ca exista putine surprize din aceasta perspectiva a regalului".

Oare sa nu fie tanarul actor mai patimas din frica de a nu gresi? Ar fi si asta un raspuns. Dar trebuie sa-ti asumi si acest lucru. "Aceasta aventura este una care nu prezinta nici un fel de risc. Daca nu iei premiu nu inseamna ca este vorba despre un esec. Esecul este, de fapt, un mod intelept de a te regasi", este de parere Cornel Todea.

Bugetul concursului este de 1 miliard de lei (bani vechi), iar Ministerul Culturii si Cultelor a participat, nu prin finantare directa, ci prin participare la licitatie, cu suma de 500 de milioane (bani vechi).

Premiile acordate sunt: la sectiunea Individual: Premiul pentru cel mai bun actor si Premiul pentru cea mai buna actrita (25 de milioane lei vechi fiecare), iar la sectiunea Grup: Premiul pentru cel mai bun spectacol (40 de milioane de lei vechi).

Incepand cu editia a V-a este oferit si Premiul special al juriului, Premiul "Sica Alexandrescu" (25 de milioane lei vechi), iar Asociatia Master Class ofera un premiu pentru excelenta in arte, Premiul Timica. Din juriu fac parte trei membri: Cristina Modreanu, critic de teatru, actorul Stefan Iordache si regizorul Theodora Herghelegiu.

Sunt doar trei membri pentru ca "sunt trei judecatori competenti, pentru ca sunt trei autoritati in domeniile lor, pentru ca sunt trei scari ale varstei, iar trei sunt suficienti", a spus Cornel Todea, cel care s-a autoexclus din juriu, considerand acest lucru "o cale de a inova", dupa cum singur a glumit.

Programul galei este destul de plin; dimineata, Florin Fieroiu sustine un atelier de dans, iar dupa-amiaza, au loc concursurile la ambele sectiuni. In prima zi, pe 2 septembrie, la sectiunea Individual vor participa: Maria Cristina Voicu, Alin Constantin Florea, Cristina Flutur si Mihai Filip Odangiu: la sectiunea grup va participa spectacolul "AAB" de Puiu Jipa, cu Adina Stan si Mara Nicola.

Corina Dragomir, Bogdan Ioan Saratean, Cosmina Adela Lazar si Boris Adrian Gaza vor intra in concurs a doua zi, iar "Igiena asasinului", cu Mihai Filip Odangiu, Camelia Curutiu, Catalin Codreanu si Ionut Bogdan Caras, si "Tara lui Guffi" de Matei Visniec, cu Madalina Ciobanuc si Cosmin Brehuta, vor participa la Grup.

In urmatoarele doua zile, pe scena vor urca: Maria Nicola, Denis Stefan, Lorena Lupu, Octavian Strunila, Anca Constantin, Cristina Stoleriu, Toni Tecuceanu, Ramona Iacov si Gabriel Calinescu, iar Ionut Sebastian Balan si Cosmin Gabriel Enache vor participa la Grup cu spectacolul "Emigrantii" de Slawomir Mrozek.

La aceasta gala vor participa tineri actori care au absolvit facultatea in ultimii patru ani. Cei de la Individual vor avea si o tema unica "inconfortabila", un monolog din povestirea "Greva telefoanelor" de Dino Buzzati.

Bugetul concursului este de un miliard ROL, iar MCC a participat cu 500 de milioane ROL.

Prezent la conferinta, Dan Marius Zarafescu si-a declarat dorinta ca si pe viitor Ministerul Culturii si Cultelor sa sustina financiar gala: "In ultima vreme, Ministerul Culturii si Cultelor a declansat cateva elemente de reforma administrativa in planul sustinerii financiare a unor programe si proiecte culturale.

In luna octombrie va incepe sa functioneze Consiliul de Administratie al Fondului Cultural National, iar proiectele se duc catre acest organism. Dar, anumite evenimente, cum sunt Gala Tanarului Actor, Festivalul National de Teatru, Festivalul Comediei de la Galati, Festivalul de Teatru de la Sibiu, Festivalul Dramaturgiei Romanesti de la Timisoara, ar trebui sa ramana la Ministerul Culturii.

In concluzie, speram ca si la anul, Gala Tanarului Actor sa primeasca finantare de la Minister si sa speram ca nu se vor complica mecanismele". In toamna, bucurestenii care nu au ajuns la Mangalia, vor avea prilejul sa-i vada intr-un spectacol pe castigatorii galei.