Urmarile catastrofale ale inundatiilor si incendiilor care au facut zeci de victime in Europa si au provocat pagube materiale uriase au fost cauzate, in buna masura, neglijentei autoritatilor, reiese din dezbaterile iscate in tarile afectate.

Nici Elvetia, tara in general foarte bine pusa la punct in materie de prevenire a catastrofelor, nu a fost suficient de pregatita, sustine directorul pentru strategie internationala in scopul prevenirii catastrofelor naturale, Salvano Briceno denuntand tendinta de "fatalism" fata de catastrofe.

Elvetia a depus eforturi semnificative pentru dragarea raurilor si lacurilor, dar sistemele de alerta lasa de dorit. De asemenea, inca se construieste in zone inundabile, ceea ce inseamna ca legislatia nu este aplicata, a mai explicat el.

Si in Germania, afectata, de asemenea, de inundatii de proportii, cancelarul Gerhard Schroeder a criticat faptul ca autoritatile din Bavaria nu au alocat suficiente resurse financiare pentru lupta impotriva acestui dezastru natural care a lovit regiunea condusa de rivalii sai conservatori. "Mi s-a spus ca Bavaria dispunea de un plan de prevenire a inundatiilor pe termen lung", a declarat el.

"Dar este la fel de adevarat si ca in ultimii doi ani sumele prevazute initial au fost reduse", a subliniat Schroeder. Si ministrul de Interne, Otto Schilly, a criticat autoritatile bavareze. "Oamenii au dreptul sa se intrebe daca masurile preventive impotriva inundatiilor au fost suficiente", a subliniat el.

Cealalta catastrofa naturala care a lovit Europa, incendiile, a atras la randul ei critici referitoare la lipsa unor actiuni concrete pentru prevenirea unor astfel de dezastre. Presedintele portughez, Jorge Sampaio, a solicitat guvernului sa ia "masuri coercitive" care sa-i determine pe proprietarii de paduri sa-si intretina parcelele, pentru a limita riscul de incendii.

Ministrul portughez al Agriculturii, Jaime Silva, a anuntat ca Executivul va modifica de la toamna modalitatile de acordare a subventiilor pentru fermieri si proprietarii de terenuri. Aceste ajutoare nu vor mai fi acordate, pe viitor, proprietarilor care isi defriseaza parcelele.