Tinerii liberali isi incep ziua de curs masand umerii colegului de scaun. Exercitii de „ice-breaking” si de „energizing” (spargerea ghetii si energizare), le explica coordonatorul de program. La fel, invitatia de a se ridica in picioare, pe rand, cei care au pantofi maro, cei blonzi, cei care au frati si cei care au facut sex aseara.

Doi curajosi se scoala in aplauzele asistentei, dar se asaza repede, dupa ce din sala se striga: „Sunt colegi de camera!”

Scoala de vara a TNL de la Mamaia vrea sa scoata din tinerii liberali oameni politici de anvergura. Zilnic, cei 100 de participanti stau de vorba cu marimile partidului, ca sa afle cum e cu politica mare, iau lectii de campanie, de mesaje electorale si de comunicare cu ziaristii.

Programul e dur, prezenta obligatorie, timp de plaja – ioc. Chiar si dupa cina, sunt obligati sa lucreze pe echipe, pentru ca, dimineata, „lectiile” le sunt controlate de catre instructori.

Singurul moment de distractie de pana acum a fost meciul Steaua-Rosenborg, urmarit in grup, la terasa, urmat de o zbantuiala la discoteca.

Spre deosebire de alti ani, scoala de vara nu prea mai e prilej de distractie. Desi PNL e la guvernare, atmosfera e austera: hotelul ieftin, mancarea proasta. Tinerii liberali simt insa pe propria lor piele ca partidul nu mai e in opozitie.

Cei mai multi dintre ei sunt consilieri locali sau judeteni, lucreaza in ministere sau la guvern, la cabinetul premierului. Sunt interesati sa invete, pentru ca au prins gustul puterii si vor sa ajunga cat mai sus. Au pareri ferme, pe teme sensibile, si nu se sfiesc sa le impartaseasca.

„PNL si PD au probleme in teritoriu. Fuziunea e pe un trend descendent. Casatoriile amanate prea mult nu sunt fericite”, spune Narcis Sofianu, de la TNL Arges, cel mai tanar consilier local din Pitesti.

Silviu Gherghut, de la TNL Cluj, crede ca partidul ar trebui sa-i dea o replica mai adecvata presedintelui Basescu, atunci cand acesta critica nejustificat Guvernul: „Nu ne putem plange de relatia cu PD, pentru ca suntem in Alianta. Dar presedintele Basescu nu mai face parte din Alianta”.

Dezamagirea fata de Theodor Stolojan e mare, pentru ca „partidul l-a primit cu bratele deschise si a ramas cu bratele goale cand s-a retras, in campania electorala”.

Contestatarii Mona Musca si Cristian Boureanu se bucura de mare trecere. Gesturile lor de fronda sunt interpretate ca fiind „profund liberale”, pentru ca numai un liberal poate exprima sincer ce gandeste.

Toti declara ca vor sa faca politica de cariera. Asteapta mai intai sa isi puna pe picioare afacerile, pentru ca din indemnizatia de parlamentar nu se poate trai.

Model le este insusi premierul Calin Popescu Tariceanu, presedintele partidului, care are o avere solida si se poate concentra, acum, asupra carierei politice.

TNL a fost intotdeauna o organizatie cuminte. „TNL nu trebuie sa-si faca imagine speculand momentele critice prin care trece partidul.

TNL nu trebuie sa fie cunoscut prin actiuni extreme, ci sa-si construiasca identitatea in partid, incet si sigur”, afirma presedintele Tineretului National Liberal, deputatul Cristian Adomnitiei.

El spune, insa, ca organizatia nu asista pasiv la crizele prin care a trecut PNL: „La primele inundatii, cand au aparut primele reprosuri publice ale presedintelui la adresa premierului, cei mai multi dintre seniori gandeau ca ar fi vrut sa-i dea o replica.

Noi am fost singurii care i-am amintit presedintelui, cu respect, ca PNL i-a fost un partener loial, si nu un supus pe care-l iei la urecheala cand iti convine”.